F-16 i KC-135

Zašto su Amerikanci poslali vojne avione na nebo iznad Banjaluke?

  • Izvor: RTRS
  • 09.01.2024. 21:23

Dok je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik juče govorio u sportskoj dvorani Bornik na svečanoj akademiji, nebo nad Banjalukom parala su dva američka vojna aviona F-16 i KC-135 "stratotanker" koji je letio u blizini kako ove dvije letjelice ne bi ostale bez goriva.

Iako planirana za kraj januara, vježba Oružanih snaga BiH i američkih vazdušnih snaga održana je baš uoči Dana Republike Srpske.

Prvo je ministar odbrane u Savetu ministara Zukan Helez primio u hitnu posjetu američkog vojnog izaslanika u BiH Еrika Adamsa i odobrio prelet uprkos tome što ne postoji odluka Predsjedništva BiH.

Američka Ambasada u Sarajevu saopštila je da je vježba navodno održana na području Tuzle i Brčkog, ali huk aviona nad Banjalukom juče je svako mogao da čuje.

U pitanju je tim čiji naziv u prevodu znači "kontrolor zajedničkog terminalnog napada", a predstavlja prethodnicu za usmjeravanje djelovanja vojnih letjelica koje su podrška kopnenim snagama, navodi Raša tudej Balkan.

Uz informacije o vježbi, Ambasada je poslala i političku poruku: "Sjedinjene Države stalno naglašavaju da Ustav BiH ne predviđa pravo na otcjepljenje, te da će djelovati ukoliko neko pokuša da promijeni ovaj osnovni element Dejtona".

Šta je prava poruka koju je Vašington juče htio da pošalje Republici Srpskoj?

Amerikanci zapravo šire strah i terorišu stanovnike Republike Srpske, pojašnjava za RT Balkan Dževad Galijašević, stručnjak za bezbjednost i terorizam.

- Iako je prividno dogovorena akcija trenažnog tipa koja će podrazumijevati nadletanje Tuzle i Brčkog, mi znamo da je ovo u stvari nadletanje Banjaluke - kaže Galijašević.

Podsjeća da su i prošle godine nadlijetali američki bombarderi grad, a da su sad podignuti špijunski avioni.

- Očito je da ovi avioni snimaju ono što se dešava u Republici Srpskoj - kaže Galijašević.

Zapadni mediji odmah su objavili vijest o naletu aviona, Asošijejted pres objavio je vijest o "kontroverznom" nacionalnom prazniku, a britanski Gardijan je priču o Republici Srpskoj objavio kao udarni tekst na svom sajtu.

RT navodi da ni ovaj napad na Srbe nije mogao da prođe bez predsjednice skupštinskog odbora za spoljne poslove Velike Britanije Ališe Kerns koja je izjavila za Gardijan da želi da vidi kako se i ЕUFOR i NATO trupe iz Brčkog i ЕU pridružuju Londonu i Vašingtonu u sankcionisanju Dodika.

Ono što vrijeđa ljudsku inteligenciju je to što se zapadni mediji pozivaju na nekakvu zaštitu Dejtona, a upravo Republika Srpska insistira na poštovanju Dejtonskog sporazuma.

- Ovdje nije riječ o datumu i izboru praznika, ne možete da birate dan rođenja, ovdje je primarno riječ o činjenici da je odluka o proslavi Dana Republike Srpske donesena u institucijama Republike Srpske, to nije neformalna odluka i nije je donijela neformalna grupa ljudi - ukazuje Galijašević.

Ni Amerikanci, ni Nijemci, ni sarajevska politička elita ne žele da institucije Republike Srpske rade svoj posao, smatra Galijašević i dodaje da im je cilj zapravo da sruše institucije Republike Srpske.

- Oni ne žele da ovdje funkcioniše država, sistem, zakonodavna i izvršna vlast. Kada to vide u Banjaluci, to kod njih izaziva osjećaj istorijske nelagode, političke nelagode, osjećaj straha kako može na jednom prostoru BiH da funkcioniše država. Zato nam vraćaju zastrašivanjem, od njih treba očekivati i upotrebu sile - upozorava Galijašević.

Nikada nisu Amerikanci uludo prijetili, zato treba biti oprezan, zaključuje on.

U pitanju je čist akt nasilja i prijetnje upućene Republici Srpskoj i čitavom narodu, kaže za RT Balkan profesor geopolitike Srđan Perišić.

- SAD su se odlučile na vojni pritisak, ali ne žele to da javno kažu, već su izdejstvovali polulegalnu odluku Ministarstva odbrane da to bude kao vojna vježba. Međutim, svima je jasno da je to pritisak na rukovodstvo Republike Srpske i na sve građane da odustanu od sebe, svog identiteta - kaže Perišić.

Poručuje da tri aviona ne mogu da promijene identitet, 9. januar je dan formiranja Republike Srpske i taj dan je značajan za svakog građanina.

- Nikakvi avioni, ni takozvane vojne vježbe ne mogu da promijene samu svijest građana Republike Srpske, to je ono što SAD i NATO ne razumiju. Ne razumiju da je u pitanju cijeli narod, cijela republika, a ne neki pojedinci - ukazuje Perišić.

Dodaje da se niko nije uplašio aviona, niko nije odustao niti će odustati od obilježavanja Dana Republike Srpske.

- To je pucanj u prazno i nemoć SAD da diktiraju politiku u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Oni su izgubili rat u već bivšoj Ukrajini, pa pokušavaju ovdje da pokažu svoje sposobnosti. Nema od toga ništa, to je toliko smiješno da se već prave vicevi na temu preleta američkih aviona u Banjaluci - zaključuje Perišić.

Pratite nas i putem Vibera