Јасна Милешевић

"Вратити спомен-плочу Николи Кољевићу на кућу Милановића у Бањалуци"

  • Извор: СРНА
  • 30.09.2024. 10:19

Директор Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске Јасна Милешевић сматра да је неопходно да се на зид обновљене куће Милановића врати спомен-плочу првом потпредсједнику Републике Српске Николи Кољевићу.

Милешевићева је навела да је плоча скинута приликом реконструкције и да је, по сазнањима Завода, сачувана у депоу Градске управе Бањалука.

Она је истакла да је постављање спомен-плоче на кући у којој је рођена позната личност легитимна пракса, каква се примењује свугдје у свијету.

"Како је Кољевић, поред свог политичког ангажмана, оставио значајан траг и у културном и научном животу Југославије током друге половине 20. вијека сматрам да је постављање плоче оправдано", рекла је Милешевићева Срни.

Застрашујуће: Човјека напала ајкула, погледајте како се одбранио

Застрашујуће: Човјека напала ајкула, погледајте како се одбранио

Она је навела да је опште позната чињеница да је Никола Кољевић рођен у тој кући, у угледној породици, чији су чланови били истакнуте личности друштвеног и привредног живота.

"Његова породица је имала трговинску радњу у локалу у приземљу. Такође, ту су налазили биоскоп `Едисон` и први телеграф у Бањалуци, тако да би било лијепо и таквом плочом обиљежити зграду", сматра Милешевићева.

Када је ријеч о самој реконструкцији и поштовању струке у смислу конзервације и рестаурације куће Милановића, Милешевићева је рекла да су сви захтјеви Завода испоштовани.

"Извођач радова се држао прописаних мјера, те користио најквалитетније материјале, сходно пројектној документацији. Исто се може и погледати на фотографијама прије и послије самог објекта. Дозвољене су неке минималне измјене како би се простор прилагодио намјени и `живио` у културном смислу", појаснила је Милешевићева.

Михаел Шумахер први пут у јавности?

Михаел Шумахер први пут у јавности?

Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" прошле седмице је саопштила да је са невјерицом примила информацију да је са зида обновљене куће Милановића у Бањалуци уклоњена спомен-плоча првом потпредсједнику Републике Српске Николи Кољевићу и затражила да се врати на пређашње мјесто, а починиоци овог чина хитно пронађу.

Пратите нас и путем Вибера