Jasna Milešević

"Vratiti spomen-ploču Nikoli Koljeviću na kuću Milanovića u Banjaluci"

  • Izvor: SRNA
  • 30.09.2024. 10:19

Direktor Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske Jasna Milešević smatra da je neophodno da se na zid obnovljene kuće Milanovića vrati spomen-ploču prvom potpredsjedniku Republike Srpske Nikoli Koljeviću.

Mileševićeva je navela da je ploča skinuta prilikom rekonstrukcije i da je, po saznanjima Zavoda, sačuvana u depou Gradske uprave Banjaluka.

Ona je istakla da je postavljanje spomen-ploče na kući u kojoj je rođena poznata ličnost legitimna praksa, kakva se primenjuje svugdje u svijetu.

"Kako je Koljević, pored svog političkog angažmana, ostavio značajan trag i u kulturnom i naučnom životu Jugoslavije tokom druge polovine 20. vijeka smatram da je postavljanje ploče opravdano", rekla je Mileševićeva Srni.

Zastrašujuće: Čovjeka napala ajkula, pogledajte kako se odbranio

Zastrašujuće: Čovjeka napala ajkula, pogledajte kako se odbranio

Ona je navela da je opšte poznata činjenica da je Nikola Koljević rođen u toj kući, u uglednoj porodici, čiji su članovi bili istaknute ličnosti društvenog i privrednog života.

"Njegova porodica je imala trgovinsku radnju u lokalu u prizemlju. Takođe, tu su nalazili bioskop `Еdison` i prvi telegraf u Banjaluci, tako da bi bilo lijepo i takvom pločom obilježiti zgradu", smatra Mileševićeva.

Kada je riječ o samoj rekonstrukciji i poštovanju struke u smislu konzervacije i restauracije kuće Milanovića, Mileševićeva je rekla da su svi zahtjevi Zavoda ispoštovani.

"Izvođač radova se držao propisanih mjera, te koristio najkvalitetnije materijale, shodno projektnoj dokumentaciji. Isto se može i pogledati na fotografijama prije i poslije samog objekta. Dozvoljene su neke minimalne izmjene kako bi se prostor prilagodio namjeni i `živio` u kulturnom smislu", pojasnila je Mileševićeva.

Mihael Šumaher prvi put u javnosti?

Mihael Šumaher prvi put u javnosti?

Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske" prošle sedmice je saopštila da je sa nevjericom primila informaciju da je sa zida obnovljene kuće Milanovića u Banjaluci uklonjena spomen-ploča prvom potpredsjedniku Republike Srpske Nikoli Koljeviću i zatražila da se vrati na pređašnje mjesto, a počinioci ovog čina hitno pronađu.

Pratite nas i putem Vibera