Бањалука

Влада преузела организацију Кочићевог збора

  • Извор: АТВ
  • 07.08.2024. 19:15

Кочићев збор се, након седам година, враћа у руке Владе Српске. Већ сутра ће Министарство просвјете и културе формирати организациони одбор, у којем ће, каже министар Жељка Стојичић, учествовати већина чланова из одбора које је у претходним годинама формирао Град.

И то је све што министарка, за сада, зна. Чланови мјесне заједнице Стричићи су од Владе тражили да стане у крај намјерама градоначелника да Збор измјести са локације на којој се одржавао више од пола вијека. Чини се, ипак, да Жељка Стојичић ни око тога не зна ништа, па ни да ли ће манифестација остати на старом мјесту.

"Није ми познато шта се у међувремену дешавало на релацији Град - Мјесна заједница, тако да у овом кратком периоду који је пред нама треба да учинимо сви скупа заједно да превазиђемо све те неке неспоразуме и да се манифестација одради онако како то и треба", каже она.

Очекује Стојичићева  да ће Град у овим новим околностима бити партнер Влади, и дати свој допринос у организацији Збора.

Градоначелник се ипак не мири са чињеницом да му је главна улога одузета. Одлучио је да, само километар даље од платоа на којем ће Збор, вјероватно бити одржан и ове године,  направи свој збор, онако како је он планирао.

"Биће то да ми одржавамо Збор, збориште и арену све како је планирано. Шта ће Влада да ради, ја о томе могу заиста само да нагађам, ради се о томе да информација немам", каже Мирна Савић Бањац, савјетник градоначелника Бањалуке.

Не маре у градској управи много за вапаје мјештана Стричића који мјесецима уназад упозоравају да би измјештање Збора на локацију коју је Станивуковић пронашао, уништило његов изглед и суштину. По први пут их нису укључили ни у организацију Збора.

Није, кажу чланови МЗ, било ни обећаног састанка са градоначелником након прошлогодишњег зборовања. Зато је народу Мањаче лакнуло када им је Влада испунила жељу и припрему пребацила на себе.

"Ми смо упозоравали овдје неке људе који су прстен око градоначелника, савјетници његови, они кажу ми њему не можемо ништа, он, кажу, ради шта он хоће, па он је то замислио да то буде нека дворана већа него у Борику", каже Петар Савановић.

"Разлог за измјештање зборишта је наводно било са људима око земље, око овог, око оног, зато што се није са људима разговарало, међутим, на иницијативу, захваљујемо се овим путем Влади Републике Српске и Предсједнику Републике Српске, који су имали разумијевања за очување традиције која траје скоро 60 година, Влада је поново преузела на себе Збор и убијеђен сам да ћемо то са Владом урадити у најбољем свјетлу и најбољем сјају", рекао је Раде Божић предсједник МЗ Стричићи.

Град је и ове године планирао да се манифестација одржава три дана, од парка у центру града, до Стричића. Како ће то све осмислити Министарство, знаће се након што окупе свој одбор. Знаће се, ваљда, тада, и да ли ће 59. Збор, по први пут од настанка, бити одржаван на два мјеста истовремено.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм