Banjaluka

Vlada preuzela organizaciju Kočićevog zbora

  • Izvor: ATV
  • 07.08.2024. 19:15

Kočićev zbor se, nakon sedam godina, vraća u ruke Vlade Srpske. Već sutra će Ministarstvo prosvjete i kulture formirati organizacioni odbor, u kojem će, kaže ministar Željka Stojičić, učestvovati većina članova iz odbora koje je u prethodnim godinama formirao Grad.

I to je sve što ministarka, za sada, zna. Članovi mjesne zajednice Stričići su od Vlade tražili da stane u kraj namjerama gradonačelnika da Zbor izmjesti sa lokacije na kojoj se održavao više od pola vijeka. Čini se, ipak, da Željka Stojičić ni oko toga ne zna ništa, pa ni da li će manifestacija ostati na starom mjestu.

"Nije mi poznato šta se u međuvremenu dešavalo na relaciji Grad - Mjesna zajednica, tako da u ovom kratkom periodu koji je pred nama treba da učinimo svi skupa zajedno da prevaziđemo sve te neke nesporazume i da se manifestacija odradi onako kako to i treba", kaže ona.

Očekuje Stojičićeva  da će Grad u ovim novim okolnostima biti partner Vladi, i dati svoj doprinos u organizaciji Zbora.

Gradonačelnik se ipak ne miri sa činjenicom da mu je glavna uloga oduzeta. Odlučio je da, samo kilometar dalje od platoa na kojem će Zbor, vjerovatno biti održan i ove godine,  napravi svoj zbor, onako kako je on planirao.

"Biće to da mi održavamo Zbor, zborište i arenu sve kako je planirano. Šta će Vlada da radi, ja o tome mogu zaista samo da nagađam, radi se o tome da informacija nemam", kaže Mirna Savić Banjac, savjetnik gradonačelnika Banjaluke.

Ne mare u gradskoj upravi mnogo za vapaje mještana Stričića koji mjesecima unazad upozoravaju da bi izmještanje Zbora na lokaciju koju je Stanivuković pronašao, uništilo njegov izgled i suštinu. Po prvi put ih nisu uključili ni u organizaciju Zbora.

Nije, kažu članovi MZ, bilo ni obećanog sastanka sa gradonačelnikom nakon prošlogodišnjeg zborovanja. Zato je narodu Manjače laknulo kada im je Vlada ispunila želju i pripremu prebacila na sebe.

"Mi smo upozoravali ovdje neke ljude koji su prsten oko gradonačelnika, savjetnici njegovi, oni kažu mi njemu ne možemo ništa, on, kažu, radi šta on hoće, pa on je to zamislio da to bude neka dvorana veća nego u Boriku", kaže Petar Savanović.

"Razlog za izmještanje zborišta je navodno bilo sa ljudima oko zemlje, oko ovog, oko onog, zato što se nije sa ljudima razgovaralo, međutim, na inicijativu, zahvaljujemo se ovim putem Vladi Republike Srpske i Predsjedniku Republike Srpske, koji su imali razumijevanja za očuvanje tradicije koja traje skoro 60 godina, Vlada je ponovo preuzela na sebe Zbor i ubijeđen sam da ćemo to sa Vladom uraditi u najboljem svjetlu i najboljem sjaju", rekao je Rade Božić predsjednik MZ Stričići.

Grad je i ove godine planirao da se manifestacija održava tri dana, od parka u centru grada, do Stričića. Kako će to sve osmisliti Ministarstvo, znaće se nakon što okupe svoj odbor. Znaće se, valjda, tada, i da li će 59. Zbor, po prvi put od nastanka, biti održavan na dva mjesta istovremeno.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: