На Мањачи

Одржан 59. Кочићев збор

  • Извор: АТВ
  • 25.08.2024. 19:28

Слило се у Стричиће на хиљаде људи. Тако је скоро шест деценија. Крај августа је резервисан за Кочићев збор. И на 59. збору за свакога понешто. Кажу, никада већи број посјетилаца. Надалеко се за збор чуло. Да се то све и доживи, мора се доћи, па колико год далеко било.

- Сам полазак из Србије и колона испред мене, за коју сам ја претпоставио да иду на ову страну, нисам знао, и на крају смо сви стигли овдје, е то је нешто прелијепо. Био сам у Аустралији, био сам у Њемачкој, али, овдје ми је најљепше у животу - кажу присутни.

Ово су дани када се Петар Кочић највише цитира. Читати Кочића значи разумјети и данашње вријеме.

Зборовање не пропуштају ни званичници Републике. Српски народ не смије да изгуби свој идентитет. Зато је важно враћати се Кочићу који је учио Србе да истрају, порука је предсједника Републике.

- Његова вриједност је у томе што је остао актуелан и данас, када можемо да примијетимо многе обрисе онога против чега се борио Кочић. Борио се за слободу свога народа, за право на језик, идентитет, за истину и правду, отаџбину - рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Борба не престаје. Најважније је сачувати јединство и слогу. 

- Ми нисмо босански или хрватски Срби, црногорски Срби, македонски Срби. То не покушавају код других народа да ураде, већ само код Срба, управо да не би били јединствени - истакао је Радован Вишковић, премијер Републике Српске.

- Петар Кочић у доба Аустроугарске и данас, је идентичан. Разлика је што Аустроугарске нема, а има Српске и Србије. Наслиједили смо да чувамо писменост и храброст и зато ће Републике Српске и Србије увијек бити - додао је Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Српске.

Срби треба сваки дан да живе онако како је живио Кочић и његови савременици за слободу и јединство српског народа, порука је и из Србије.

- Политика Србије и Српске, а то је политика српског јединства, поштујући оно што јесу границе, али поштујући и оно што не може ниједна политика да растури и да разједини, а то је јединственост српског народа, без обзира гдје он живи - нагласио је Никола Селаковић, министар културе Србије.

Ни весеља није мањкало. Мјесто више се тражило под шаторима.

Издато је данас и наранџасто упозорење због високих температура, али чини се да скоро 40 степени никоме не смета. Узаврело је и под шаторима. Доброг провода уз крајишку музику није фалило.

Традиционално, на збору се микрофона латио и предсједник Српске. 

Добру пјесму и провод прате и добро пиће и храна. Продавци задовољно трљају руке док нам причају да је ово за њих један од најјачих зборова досад.

- Синоћ, колико је било посјетиоца, то прошлу годину нисмо имали ни за суботу, ни за недјељу. Јутрос од осам сати се почело радити, а синоћ се радило до три - каже продавац Симо Гргић.

- Продајемо телетину испод сача, Бањалучки ћевап, цијене су прихватљиве, тако да за свакога понешто. Посла има - каже Зоран Миличевић, продавац.

Не би све било потпуно без борбе бикова. Стигли су из цијеле БиХ и укрстили рогове. Mада, чинило се да од ове врућине њима до борби није било. Овогодишњи збор многи оцјењују као најбољи досад. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм (12+)

    ''Филм (12+)

  • 22:30 Портрет умјетника: Милко Манчевски, документарни програм

    ' Портрет умјетника: Милко Манчевски, документарни програм

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм