Бањалука

Обиљежене 83 године од страдања Срба у Пријаковцима, Драгочају и Рамићима

  • Извор: АТВ
  • 28.07.2024. 19:35

Дурале памте. Прије више од осам деценија у усташком покољу убијено је 36 Срба тог краја. Извршиоци злочина били су домаћи људи са којима су жртве заједно ишле у школе, заједно радиле и живјеле - причају потомци.

"У будућности, поред његовања сјећања на овај гнусни злочин очекујем и радићемо на томе да ово достојно обиљежимо и да ово буде мјесто гдје ће дјеца из наших школа долазити на часове историје, наравно и сви остали потомци и грађани", каже Маринко Драгишић.

Свака јама, свака ливада у том крају натопљена је српском крвљу. Млађе генерације треба да знају која је цијена данашње слободе - порука је са  обиљежавања.

"То је нешто што не смијемо да заборавимо, што треба да преносимо на млађе генерације да се сјећамо и да чувамо Републику Српску јер је она једини гарант опстанка и останка српског народа на овим просторима", каже Раденко Топаловић, шеф кабинета министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

"Да из овога извучемо поуку дуго смо ћутали и могло би нам се поновити поново, зато позивам све Србе да ово памте и да се припреме и да се никада не опусте", рекао је Владо Ђајић, посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Од Града Бањалуке стигло је обећање да ће помоћи у рјешавању имовинско-правних односа како би жртве овог стравичног злочина могле да добију спомен-обиљежје.

"Град је припремио средства да овај споменик и његову изградњу завршимо до краја, да имамо једну нову светињу на којој ћемо се окупљати у част новомученика који су 40-их година прошлог вијека дали живот", рекао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Усташе су 2. августа 1941. године свирепо убиле 36 Срба у Дуралама. То је био један од првих великих злочина на подрују Бањалуке у Другом свјетском рату. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.