Banjaluka

Obilježene 83 godine od stradanja Srba u Prijakovcima, Dragočaju i Ramićima

  • Izvor: ATV
  • 28.07.2024. 19:35

Durale pamte. Prije više od osam decenija u ustaškom pokolju ubijeno je 36 Srba tog kraja. Izvršioci zločina bili su domaći ljudi sa kojima su žrtve zajedno išle u škole, zajedno radile i živjele - pričaju potomci.

"U budućnosti, pored njegovanja sjećanja na ovaj gnusni zločin očekujem i radićemo na tome da ovo dostojno obilježimo i da ovo bude mjesto gdje će djeca iz naših škola dolaziti na časove istorije, naravno i svi ostali potomci i građani", kaže Marinko Dragišić.

Svaka jama, svaka livada u tom kraju natopljena je srpskom krvlju. Mlađe generacije treba da znaju koja je cijena današnje slobode - poruka je sa  obilježavanja.

"To je nešto što ne smijemo da zaboravimo, što treba da prenosimo na mlađe generacije da se sjećamo i da čuvamo Republiku Srpsku jer je ona jedini garant opstanka i ostanka srpskog naroda na ovim prostorima", kaže Radenko Topalović, šef kabineta ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

"Da iz ovoga izvučemo pouku dugo smo ćutali i moglo bi nam se ponoviti ponovo, zato pozivam sve Srbe da ovo pamte i da se pripreme i da se nikada ne opuste", rekao je Vlado Đajić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Od Grada Banjaluke stiglo je obećanje da će pomoći u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa kako bi žrtve ovog stravičnog zločina mogle da dobiju spomen-obilježje.

"Grad je pripremio sredstva da ovaj spomenik i njegovu izgradnju završimo do kraja, da imamo jednu novu svetinju na kojoj ćemo se okupljati u čast novomučenika koji su 40-ih godina prošlog vijeka dali život", rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Ustaše su 2. avgusta 1941. godine svirepo ubile 36 Srba u Duralama. To je bio jedan od prvih velikih zločina na podruju Banjaluke u Drugom svjetskom ratu. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Serija: Crna Guja (12+) (R)

    ''Serija: Crna Guja (12+) (R)

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica