Предсједник Скупштине града

Нинковић: Вода у Бањалуци мјесецима није била исправна, надлежни ћутали

  • Извор: АТВ
  • 05.09.2024. 13:37

У бројним насељима у Бањалуци претходних мјесеци вода није била за пиће. Да Бањалучани пију неисправну воду нису ни знали јер их није обавијестио онај чија је то дужност - градоначелник Драшко Станивуковић.

Предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић показао је десетак извјештаја о извршеној контроли на територији града Бањалука гдје је утврђено да је вода била неисправна. У питању су градске и приградске мјесне заједнице, а контролу је вршио Институт за јавно здравство Републике Српске по налогу Водовода.

"Према извјештајима које имам, три градске мјесне заједнице су укључене у овај извјештај. Прва, у питању је Улица Масерикова 1, то је МЗ Центар 2 - вода није била исправна за пиће. Сљедећа, Улица Јована Рашковић, МЗ Паприковац, по истом правилником вода није била за пиће. Сљедећа МЗ је Булевар, улица Браће Мажар и мајке Марије 103, тачно се види гдје је узиман узорак, показује да вода није била за пиће. Даље, Поткозарје исто тако вода није била за пиће. Утврђене вриједности параметара нису биле у границама референтних вриједности. Мјесна заједница Верићи вода није била за пиће. Даље, МЗ Суботица исто тако показује извјештај да није у реду", каже Нинковић.

Он поручује да је застрашујућа чињеница да су Драшко Станивуковић и Александар Золак мјесецима знали за ове извјештаје и да нису обавијестили јавност да вода није исправна за људску употребу.

"Невјероватно је да смо дошли у ту ситуацију да Станивуковић и Золак зарад својих политичких поена ускрате новац који је намијењен за Водовод како би се вода третирала и била исправна за пиће, а тај новац преусмјерили на прављење највећег вјештачког језера. Замислите парадокс, узмете новац за третирање воде да буде исправна запиће, а правите вјештачко језеро. По овим извјештајима и контроли констатујем да Станивуковић и Золак трују Бањалуку и Бањалучане и нашу дјецу водом и сазнањем да мјесецима уназад вода није била исправна, а они нису обавијестили јавност и нису хтјели да ураде ништа по том питању", рекао је Нинковић.

Градске власти су понудиле извјештаје у којима се тврди да је вода исправна, али Нинковић каже да је њихов узорак могао бити из флашице Пролом воде.

"Не могу да улазим у начин узорковања воде коју су они послали. Можда су узели флашицу Пролом воде. Ја данас показујем чврст доказ нашег Института гдје се види по чијем захтјеву, датум узорковања и локалитети. С друге стране видите резултате микробиолошких истраживања. Ово су докази које су Станивуковић и Золак сакрили од јавности, а ово траје четири-пет мјесеци. У реду, вода није исправна из било којег разлога, али су морали обавијестити јавност и рећи да смо у проблему. Ово су чврсти докази. Имам десетак извјештаја, а Бога питај колико их је узорковало. Ово су три градске заједнице и пет-шест сеоских заједница. Плашим се да ће Бањалука доживјети прави колапс. Не волим што сам у праву данас, али по овом извршеним контролама јасно је да вода у Бањалуци није за пиће", каже Нинковић.

Пратите нас и путем Вибера