Predsjednik Skupštine grada

Ninković: Voda u Banjaluci mjesecima nije bila ispravna, nadležni ćutali

  • Izvor: ATV
  • 05.09.2024. 13:37

U brojnim naseljima u Banjaluci prethodnih mjeseci voda nije bila za piće. Da Banjalučani piju neispravnu vodu nisu ni znali jer ih nije obavijestio onaj čija je to dužnost - gradonačelnik Draško Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković pokazao je desetak izvještaja o izvršenoj kontroli na teritoriji grada Banjaluka gdje je utvrđeno da je voda bila neispravna. U pitanju su gradske i prigradske mjesne zajednice, a kontrolu je vršio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske po nalogu Vodovoda.

"Prema izvještajima koje imam, tri gradske mjesne zajednice su uključene u ovaj izvještaj. Prva, u pitanju je Ulica Maserikova 1, to je MZ Centar 2 - voda nije bila ispravna za piće. Sljedeća, Ulica Jovana Rašković, MZ Paprikovac, po istom pravilnikom voda nije bila za piće. Sljedeća MZ je Bulevar, ulica Braće Mažar i majke Marije 103, tačno se vidi gdje je uziman uzorak, pokazuje da voda nije bila za piće. Dalje, Potkozarje isto tako voda nije bila za piće. Utvrđene vrijednosti parametara nisu bile u granicama referentnih vrijednosti. Mjesna zajednica Verići voda nije bila za piće. Dalje, MZ Subotica isto tako pokazuje izvještaj da nije u redu", kaže Ninković.

On poručuje da je zastrašujuća činjenica da su Draško Stanivuković i Aleksandar Zolak mjesecima znali za ove izvještaje i da nisu obavijestili javnost da voda nije ispravna za ljudsku upotrebu.

"Nevjerovatno je da smo došli u tu situaciju da Stanivuković i Zolak zarad svojih političkih poena uskrate novac koji je namijenjen za Vodovod kako bi se voda tretirala i bila ispravna za piće, a taj novac preusmjerili na pravljenje najvećeg vještačkog jezera. Zamislite paradoks, uzmete novac za tretiranje vode da bude ispravna zapiće, a pravite vještačko jezero. Po ovim izvještajima i kontroli konstatujem da Stanivuković i Zolak truju Banjaluku i Banjalučane i našu djecu vodom i saznanjem da mjesecima unazad voda nije bila ispravna, a oni nisu obavijestili javnost i nisu htjeli da urade ništa po tom pitanju", rekao je Ninković.

Gradske vlasti su ponudile izvještaje u kojima se tvrdi da je voda ispravna, ali Ninković kaže da je njihov uzorak mogao biti iz flašice Prolom vode.

"Ne mogu da ulazim u način uzorkovanja vode koju su oni poslali. Možda su uzeli flašicu Prolom vode. Ja danas pokazujem čvrst dokaz našeg Instituta gdje se vidi po čijem zahtjevu, datum uzorkovanja i lokaliteti. S druge strane vidite rezultate mikrobioloških istraživanja. Ovo su dokazi koje su Stanivuković i Zolak sakrili od javnosti, a ovo traje četiri-pet mjeseci. U redu, voda nije ispravna iz bilo kojeg razloga, ali su morali obavijestiti javnost i reći da smo u problemu. Ovo su čvrsti dokazi. Imam desetak izvještaja, a Boga pitaj koliko ih je uzorkovalo. Ovo su tri gradske zajednice i pet-šest seoskih zajednica. Plašim se da će Banjaluka doživjeti pravi kolaps. Ne volim što sam u pravu danas, ali po ovom izvršenim kontrolama jasno je da voda u Banjaluci nije za piće", kaže Ninković.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: