Неисправност утврдила инспекција

Мјештани Верића нису знали да је вода била неисправна

  • Извор: АТВ
  • 30.08.2024. 20:12

Вода из локалних водовода у Верићима и из водовода Суботица је у јулу је била неисправна, утврдила је ово Републичка инспекција за храну. Мјештани то нису знали. Из Републичког инспектората поручују да ће наставити контролу исправности воде за пиће на подручју града Бањалука.

"Ради се о присуству ентерокока бактерија, као и калиформних бактерија. Осим овог водовода уочено је исто присуство, односно исти проблеми се јављају на локално водоводу Суботица. Самим тим ми смо из надлежности наше инспекције предузели одговарајуће кораке, односно у циљу заштите становништва, да становништво пије здравствено исправну воду, захтијевали појачано присуство инспекције", каже Славиша Вукојевић, главни републички инспектор за храну. 

У Савјету мјесне заједнице кажу да су за цијели проблем сазнали највише путем друштвених мрежа. Из Водовода није било упозорења нити било каквих инструкција о кориштењу такве воде за пиће. Међутим, примијетили су чешће присуство радника Водовода, хлорисање система, па су касније сазнали да је августовско тестирање дало добре резултате. 

"У јулу нисмо знали за те узорке, да се разумијемо немају они обавезу да нас обавјештавају, они су управљачи локалног водовода, међутим било би можда фер да су тада у јулу обуставили испоруку да се испере систем и да се људи обавијесте на дан-два да се не користи вода за пиће док се систем не довде у редовно стање", каже Славиша Вучковац, предсједник Мјесне заједнице Верићи.

Ни мјештанима није јасно коју тачно воду користе, градску или са локалног водовода.

"О тој води не знам ништа. Ово је јавна чесма направљена послије Другог свјетског рата, сад је то обновљено, други извор друго све. То користи школа, амбуланта, продавница", каже Роса Гајић из Верића.

У Водоводу кажу да званичне анализе републичких инспектора нису добили, тек слике послате Вајбером. Према сликама које су добили, а које су објавили на Фејсбук страници Водовода, из тог градског предузећа кажу да је вода сада исправна. 

"Градска вода која иде из фабрике је савршено чиста, а и налаз који смо, сликама, послали су нам слике из Института значи је уредан. Заиста немам појам откуда инспекцији та информација да вода у Верићима није добра", каже Бранка Прерадовић, ''Водовод'' Бањалука. 

Оно што може да збуни јесте чињеница да се подаци објављени у јулу и августу не односе на исто мјесто узорковања. Јулски резултати се односе на воду са јавне чесме, а августовски су узорци из једног кафића. Како су нам објаснили упућени у процедуре, увијек се узима узорак са неколико различитих локација. Било како било, грађани у најмању руку заслужују да им се правовремено јави да ли или не користе исправну воду.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:25 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм