Neispravnost utvrdila inspekcija

Mještani Verića nisu znali da je voda bila neispravna

  • Izvor: ATV
  • 30.08.2024. 20:12

Voda iz lokalnih vodovoda u Verićima i iz vodovoda Subotica je u julu je bila neispravna, utvrdila je ovo Republička inspekcija za hranu. Mještani to nisu znali. Iz Republičkog inspektorata poručuju da će nastaviti kontrolu ispravnosti vode za piće na području grada Banjaluka.

"Radi se o prisustvu enterokoka bakterija, kao i kaliformnih bakterija. Osim ovog vodovoda uočeno je isto prisustvo, odnosno isti problemi se javljaju na lokalno vodovodu Subotica. Samim tim mi smo iz nadležnosti naše inspekcije preduzeli odgovarajuće korake, odnosno u cilju zaštite stanovništva, da stanovništvo pije zdravstveno ispravnu vodu, zahtijevali pojačano prisustvo inspekcije", kaže Slaviša Vukojević, glavni republički inspektor za hranu. 

U Savjetu mjesne zajednice kažu da su za cijeli problem saznali najviše putem društvenih mreža. Iz Vodovoda nije bilo upozorenja niti bilo kakvih instrukcija o korištenju takve vode za piće. Međutim, primijetili su češće prisustvo radnika Vodovoda, hlorisanje sistema, pa su kasnije saznali da je avgustovsko testiranje dalo dobre rezultate. 

"U julu nismo znali za te uzorke, da se razumijemo nemaju oni obavezu da nas obavještavaju, oni su upravljači lokalnog vodovoda, međutim bilo bi možda fer da su tada u julu obustavili isporuku da se ispere sistem i da se ljudi obavijeste na dan-dva da se ne koristi voda za piće dok se sistem ne dovde u redovno stanje", kaže Slaviša Vučkovac, predsjednik Mjesne zajednice Verići.

Ni mještanima nije jasno koju tačno vodu koriste, gradsku ili sa lokalnog vodovoda.

"O toj vodi ne znam ništa. Ovo je javna česma napravljena poslije Drugog svjetskog rata, sad je to obnovljeno, drugi izvor drugo sve. To koristi škola, ambulanta, prodavnica", kaže Rosa Gajić iz Verića.

U Vodovodu kažu da zvanične analize republičkih inspektora nisu dobili, tek slike poslate Vajberom. Prema slikama koje su dobili, a koje su objavili na Fejsbuk stranici Vodovoda, iz tog gradskog preduzeća kažu da je voda sada ispravna. 

"Gradska voda koja ide iz fabrike je savršeno čista, a i nalaz koji smo, slikama, poslali su nam slike iz Instituta znači je uredan. Zaista nemam pojam otkuda inspekciji ta informacija da voda u Verićima nije dobra", kaže Branka Preradović, ''Vodovod'' Banjaluka. 

Ono što može da zbuni jeste činjenica da se podaci objavljeni u julu i avgustu ne odnose na isto mjesto uzorkovanja. Julski rezultati se odnose na vodu sa javne česme, a avgustovski su uzorci iz jednog kafića. Kako su nam objasnili upućeni u procedure, uvijek se uzima uzorak sa nekoliko različitih lokacija. Bilo kako bilo, građani u najmanju ruku zaslužuju da im se pravovremeno javi da li ili ne koriste ispravnu vodu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: