Милионски посао

Џаба протести у Борику: Небодера ће бити, а станаре ко шиша

  • 10.09.2024. 20:14

Окупљене у Борику на протесту градске власти Бањалуке нису примијетиле. Небодера ће бити, а шта о томе мисле станари улица међу којима би требало да се изгради 300-400 станова никога не занима.

Агенције за продају некретнина већ нуде луксузне станове по папреним цијенама, грађани настављају са бунама, али се градски оци не предају у намјери да сивим зградама у Борику донесу ведрину небодерима са љепшим фасадама.

Једини слободан паркинг који је даноноћно крцат биће претворен у темеље за два небодера и додатних 50 аутомобила без паркинга. Да ће се Станивуковић оглушити о захтјеве људи чији је градоначелник, као и инспекције, сумња и предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић.

"У складу са Законом о грађењу и у складу са Законом о локалној самоуправи, измјене регулационих планова након што прођу све фазе, у завршној морају доћи у Скупштину града на усвајања. Све оно што градоначелник нацрта по жељама инвеститора, а што не буде у складу са оним што грађани очекују од нас, у скупштини то сигурно нећемо у својити", каже Нинковић.

Борик: Грађани незадовољни због измјене регулационог плана

Борик: Грађани незадовољни због измјене регулационог плана

Скупштинска већина неће подржати оно што становници не желе. Ипак, сумња да Станивуковић неће мимо закона започети посао градње.

"Ако буду хтјели да поштују процедуре, неће се моћи издати грађевинска дозвола и испунити све оно што инвеститори желе. Али, имајући у виду да је Драшко Станивуковић посљедње четири године кршио све могуће законе, не би ме зачудило да иако није у складу са регулационим планом, не изда грађевинску дозволу. Имамо примјера, регулациони план Алеја парк, дио који обухвата "парк" како га Станивуковић воли звати, а у питању је паркинг поред Делте. За ту локацију нема адекватан регулациони план, локацијски услови нису издати у складу са важећим регулационим планом, а самим тим не постоји ни грађевинска дозвола као документ по којем је могао да изврши градњу. Имајући у виду да је он спреман на такве ствари, не би ме изненадило да он изда грађевинску дозволу инвеститорима да започну са градњом у Борику", каже Нинковић.

Борик устао против небодера

Борик устао против небодера

Не изненађује много ни интерес градских отаца да се овај пројекат прогура. Борик је популарно насеље у којем су грађанима доступне школе, вртићи, маркети. Процјењује се да би квадрат у новим небодерима могао да износи и до 4.500 КМ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм