Milionski posao

Džaba protesti u Boriku: Nebodera će biti, a stanare ko šiša

  • 10.09.2024. 20:14

Okupljene u Boriku na protestu gradske vlasti Banjaluke nisu primijetile. Nebodera će biti, a šta o tome misle stanari ulica među kojima bi trebalo da se izgradi 300-400 stanova nikoga ne zanima.

Agencije za prodaju nekretnina već nude luksuzne stanove po paprenim cijenama, građani nastavljaju sa bunama, ali se gradski oci ne predaju u namjeri da sivim zgradama u Boriku donesu vedrinu neboderima sa ljepšim fasadama.

Jedini slobodan parking koji je danonoćno krcat biće pretvoren u temelje za dva nebodera i dodatnih 50 automobila bez parkinga. Da će se Stanivuković oglušiti o zahtjeve ljudi čiji je gradonačelnik, kao i inspekcije, sumnja i predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković.

"U skladu sa Zakonom o građenju i u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, izmjene regulacionih planova nakon što prođu sve faze, u završnoj moraju doći u Skupštinu grada na usvajanja. Sve ono što gradonačelnik nacrta po željama investitora, a što ne bude u skladu sa onim što građani očekuju od nas, u skupštini to sigurno nećemo u svojiti", kaže Ninković.

Borik: Građani nezadovoljni zbog izmjene regulacionog plana

Borik: Građani nezadovoljni zbog izmjene regulacionog plana

Skupštinska većina neće podržati ono što stanovnici ne žele. Ipak, sumnja da Stanivuković neće mimo zakona započeti posao gradnje.

"Ako budu htjeli da poštuju procedure, neće se moći izdati građevinska dozvola i ispuniti sve ono što investitori žele. Ali, imajući u vidu da je Draško Stanivuković posljednje četiri godine kršio sve moguće zakone, ne bi me začudilo da iako nije u skladu sa regulacionim planom, ne izda građevinsku dozvolu. Imamo primjera, regulacioni plan Aleja park, dio koji obuhvata "park" kako ga Stanivuković voli zvati, a u pitanju je parking pored Delte. Za tu lokaciju nema adekvatan regulacioni plan, lokacijski uslovi nisu izdati u skladu sa važećim regulacionim planom, a samim tim ne postoji ni građevinska dozvola kao dokument po kojem je mogao da izvrši gradnju. Imajući u vidu da je on spreman na takve stvari, ne bi me iznenadilo da on izda građevinsku dozvolu investitorima da započnu sa gradnjom u Boriku", kaže Ninković.

Borik ustao protiv nebodera

Borik ustao protiv nebodera

Ne iznenađuje mnogo ni interes gradskih otaca da se ovaj projekat progura. Borik je popularno naselje u kojem su građanima dostupne škole, vrtići, marketi. Procjenjuje se da bi kvadrat u novim neboderima mogao da iznosi i do 4.500 KM.

Pratite nas i putem Vibera