Налаз и мишљење

На овим бањалучким купалиштима вода није безбједна за купање

  • Извор: АТВ
  • 19.07.2024. 11:49

На пет од седам испитаних купалишта у Бањалуци вода није безбједна за купање.

Како је саопштено из надлежног од‌јељења, вода није безбједна на купалиштима Слап, Наша плажа, Абација, Зелена на ријеци Врбас, те Жути мост на ријеци Врбања.

Протеклих дана, здравствена инспекција Од‌јељења за инспекцијске послове и комуналну полицију са радницима Јавне здравствене установе Института за јавно здравство Републике Српске, узела је узорке воде на укупно седам купалишта, односно на ријеци Врбас и ријеци Врбањи.

"Тражена је провјера микробиолошке исправност воде за купање на традиционалним купалиштима на ријекама. Према налазу и мишљењу вода  је безбједна за купање на купалишту Врућица на ријеци Врбас и Зелени вир на ријеци Врбањи", наводе из ресорног од‌јељења.

Вода која је узоркована на овим купалиштима се може сматрати безбједном за купање, спортове на води пливање и рекреацију.

"С друге стране, на купалиштима Слап, Наша плажа, Абација, Зелена на ријеци Врбас, те Жути мост на ријеци Врбања, према налазу и мишљењу, вода није безбиједна за купање", наводе из Од‌јељења.

Протеклих дана извршене су и анализе и на вањским базенима "Аквана" и "Фортуна".

"Санитарно хигијенски услови базена и припадајућих простора и просторија за потребе купача задовољавају прописе. Параметри који се свакодневно и више пута мјере, а који показују безбиједност воде за купање су уредни. Према резултатима испитивања базенске воде у Институту за јавно здравство Републике Српске, вода је безбиједна за купање, узорковање воде и испитивање се ради три пута мјесечно", наводе из Од‌јељења.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.