Vrućine dolaze

Koliko su bezbjedna kupališta u Banjaluci?

  • Извор: АТВ
  • 17.06.2022. 19:40

Ljeto dolazi, vrućine se bliže, a s njima i kupanje u rijekama, jezerima i bazenima. Misleći samo na to kako da se najbrže rashladimo, često zaboravljamo na opasnosti u koje se možemo dovesti ako izostane malo pažnje.

Toga je svjesna Beba Domuzin, pogotovo danas kada je na obale Vrbasa dovela šestoro djece. Kaže, voda je još uvijek hladna i prebrza, pa će na prvo kupanje mališani sačekati još malo. 

“Evo danas konkretno ja nisam htjela da siđem dole sa njima zato što ih je 6. Troje mojih, troje od drugara. Mislim da zaista treba u svakom trenutku da bude oprezan čovjek i da ne daje ni sekunde lufta, što bi se reklo, da ih ne nadgleda i tako”, priča nam Beba Domuzin.

S obzirom da su odrasli pored Vrbasa, mališani često slušaju ista upozorenja i svjesni su opasnosti koje donosi rijeka ako se pravila ne pridržavamo. 

“Nekad se plašim kada vidim da je Vrbas pušten i da je dubok, onda neću da se kupam ni da budem blizu njega, jer se bojim stvarno da ne upadnem.”

“Ja se plašim kad je brz i hladan, a pogotovo kad puste branu i kad se nadigne voda, onda baš ne prilazim i ne silazim dole blizu Vrbasa.”

“Ja se malo plašim, ali ne kupam se toliko često jer je hladan. Sada čekamo malo toplije dane pa da se kupamo”, govore nam mališani.

Hladna voda nije ni najhrabrije namamila unutra. Svi čekaju, kako kažu, toplije dane. 

Oblaci su rastjerali kupače sa ovog poznatog banjalučkog kupališta, a 25 stepeni, koliko trenutno pokazuje živa na termometru, mnogima nisu dovoljni za ulazak u hladan Vrbas. Međutim, u ljetnim mjesecima i toplim ljetnim danima, teško da na ovom kupalištu bude mjesta za svačiji peškir. 

Bezbjednost kupača povećalo bi angažovanje spasilaca, kojih na gradskim plažama u Banjaluci više nema. 

“Nažalost proteklih par godina, nakon radova na izgradnji mosta, ovo kupalište nema spasilačku službu. Ovo je jedno od kupališta koje je bilo uređeno, imalo je uređen ulaz i izlaz iz vode, tako da spada u jedno sigurnije kupalište. Nažalost, sada nema rad spasilaca, tako da sada spada u tzv. divlja kupališta”, rekao je Miroslav Mišković, koordinator za rad spasilačke službe.

Dok na rijekama spasilačke službe nisu organizovane, na svim bazenima su obavezne. Njihov broj zavisi od broja kupača. 

“Mogu da kažem da su to profesionalci na prvom mjestu, nikad nam se nije desio neki poguban incident. A što se tiče količine spasilaca i radne snage, pa zadovoljavajuća je. Svaki dan dva spasioca su aktivna, a vikednom su od 3 do 4”, ističe Tanja Milinković, menadžer Velnes centra “Fortuna“.

Sezona kupanja na većini otvorenih bazena u Srpskoj počela je početkom juna. U zavisnosti od vremenskih uslova završava krajem avgusta ili početkom.

Тагови:
  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1993 (16+)

    ''Серија: 1993 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм