Цијене јагњећег и прасећег печења у Бањалуци не престају да расту, па ако данас одлучите да се почастите, килограм јагњетине у популарним ресторанима платићете минимум 50 марака, док за најјефтинију прасетину морате издвојити 33 марке.
Сезона празника почиње, у Бањалуку полако долази велики број гостију који су жељни домаћих специјалитета, а један од првих је свакако печење. Због високих цијена живе ваге, и многи Бањалучани одлучују се на куповину печења на килограм, умјесто читавог прасета или јагњета, па је потражња велика.
Сви који се одлуче почастити овим специјалитетима, у бањалучким ресторанима и печењарама платиће рекордне цифре, јер су прасеће и јагњеће печење никада скупље.
Ево какво је тренутно стање
Када је ријеч о печеној јагњетини, свима на ум падају култни ресторани „Орхидеја“ и „MyWay“, који су по овом специјалитету препознатљиви како домаћим тако и страним гурманима. Ипак, ове године осим одличног укуса, гурмани ће свакако запамтити и високу цијену, јер килограм овог деликатеса кошта 50, односно 55 марака. Да поскупљења не престају потврђује и чињеница да је печење у јуну, коштало 45 марака у оба ресторана.
Поред јагњетине, поменути ресторани у понуди имају и свјеже прасеће печење, које у „Орхидеји“ кошта 40, а у „MyWay““ 45 марака.
Уколико сте љубитељи прасећег печења, нешто јефтиније можете проћи у бањалучким печењарама. Тако килограм прасећег печења у печењари „Царство“ кошта 38 марака, док ћете у печењари „Прагње“ килограм прасетине платити 33 марке.
О томе да ли ће се и ове цијене мијењати у печењарама и ресторанима засад не говоре, али, имајући у виду да празници тек стижу, могуће је очекивати и додатна поскупљења, преноси БЛ портал.