Србија

Није јефтино: Почели да наплаћују и резање печења

  • Извор: Мондо.рс
  • 21.10.2024. 09:08

Сезона слава званично је отворена 12. октобра, када су српски вjерници прослављали Михољдан. Наредних дана очекује нас још слава, због чега је извршена провjера колико ове године кошта славска трпеза.

У поређењу са претходном годином, ове ће домаћини морати да "мало дубље гурну руку у џеп", јер су цијене меса, купуса отишле у небеса.

Иако би требало да се обиљежава у кругу породице, често се крсна слава слави у ширем кругу, са десетак и више гостију.  Иако знатно оптерети кућни буџет, домаћин не жели да славска трпеза оскудијева, било да је у питању мрсни или посни ручак, па се тако, поред жита, славског колача, црног вина и осталог пића, на њој нађу и различите врсте јела за чију припрему је потребно издвојити позамашну своту новца.

У Бајадери пронађени црви

У Бајадери пронађени црви

Ове године домаћини ће, барем у Србији, морати да припреме већу своту новца него што су претходне, с обзиром на то да је месо скупље, али и друге намирнице попут купуса... Саговорник и домаћин Драган Митровић који припрема славу 31. новембра - Светог Луку, испричао је да му за славски ручак за око 30 гостију, ове године треба између 50.000 и 70.000 динара.

Највише новца ће, како каже, дати на печење.

"Ове године је цијена меса јача него прошле. А знате како кажу - нема славе без прасетине или јагњетине, тако да је, не само мени, него свима, печење највећа ставка. Наравно, прије печења, треба припремити чорбу или супу, обезбиједити салату, купити хљеб, салвете, пиринач за сарму и низ других ствари, што само повећава трошкове", објашњава он.

Према информацијама из више печењара у Србији, цијене печења по килограму крећу се око 3.000 динара за прасетину, док је килограм јагњећег печења скупљи за неких 500 динара. А уколико желите да вам у печењари исјеку месо (цијело прасе), то ће вас додатно коштати и до 1.500 динара. Мање количине се углавном не наплаћују.

Јефтинија варијанта је ако се домаћин опредијеле да му главно јело буде свињски каре без костију чија цијена иде и до 1.200 динара. Прошле године је, на примјер, коштало 900 динара. Славски колач је, махом иста - у пекарама кошта између 500 до чак 2.000 динара.

Репрезентативка БиХ водила Њујорк до првог прстена

Репрезентативка БиХ водила Њујорк до првог прстена

Прошле године се, рецимо, у Београду цијена славског колача кретала од 350 до 400 динара, што је, у неким случајевима, и до пет пута мање него ове године.

Мијешано мљевено месо и до 1.500 динара по килограму

Пола килограма свињског мљевеног меса (углавном је такво паковање) ове године кошта око 600 динара, што значи да вам је за килограм потребно 1.200. А прошле године месо је коштало око 800 динара по килограму. Саговорник Драган додаје да, осим за сарму, купује јунетину и за чорбу. Иако прати акције и углавном купује на снижењу, не жели да оскудијева у квалитету хране, пише "Мондо".

"Трудим се да купујем на акцији, али рецимо, у неким стварима не можеш да оскудијеваш. Код пића је тешко уштедјети чак и ако се извуку залихе домаће ракије и вина. Рачун тешко да може да буде мањи од 8.000 динара за пиво, вино и кратка пића. Цех често буде и већи. Тешко да може слава да се прослави без гајбе пива, неколико флаша црног и бијелог вина, газираних и негазираних сокова и киселе воде. Барем код мене не може", сматра он.

Срушио се хеликоптер, међу страдалима дијете

Срушио се хеликоптер, међу страдалима дијете

Мљевено месо је потребно за сарму, а уколико се фил припрема са двије врсте млевеног меса односно са свињским и јунећим, сарма је још скупља јер је килограм јунећег бута сада 1.400 динара. Прошле године био је јефтинији за 100, 150 динара.

Највеће изненађење купус

Октобар доноси промјене у цијенама поврћа, а купус се нашао у центру пажње. Према извјештају Републичког завода за статистику, у Србији се цијена купуса током септембра кретала од 50 у Нишу до 150 динара у Београду, Зрењанину и Сремској Митровици. Просјечна цијена купуса на пијацама у Србији у другој половини септембра била је знатно виша него у августу, када се куповао за највише 100 динара по килограму.

Подаци показују да су цијене купуса у Србији у порасту. У августу, најнижа цијена купуса износила је 34 динара, а у септембру је већ достигла 50 динара. Сличан тренд примијећен је и код највиших цијена, које су у августу износиле 100 динара, а у септембру су се попеле на 150 динара.

Превара на апликацији Тему, људи огорчени

Превара на апликацији Тему, људи огорчени

Госте најчешће дочека трпеза пуна разних ђаконија, па поред печења и сарме, ту су још и разне салате, кифлице, пите, мезе... Килограм печенице не може у супермаркетима да се нађе испод 1.000 динара, а за мало луксузнији мени потребно је најмање 2.000 и то ако се случајно нађу на акцији. За све то треба припремити још 4.000 до 5.000 динара.

На рачун треба додати и трошак за тијеста. Два килограма пите кошта минимум око 1.000, док два килограма кифлица треба платити око 3.000 динара. Савремене домаћице углавном купују ситне колаче, а најповољнији у Београду се крећу око 2.000 динара по килограму, док им цијена иде и до 6.000.

За 20 гостију треба купити најмање три килограма.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Серија: Мућке (12+) (Р)

    ''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 12:30 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада