Cijene rastu

Еvo koliko u Banjaluci koštaju prasetina i jagnjetina

 • 20.12.2023. 13:45

Cijene jagnjećeg i prasećeg pečenja u Banjaluci ne prestaju da rastu, pa ako danas odlučite da se počastite, kilogram jagnjetine u popularnim restoranima platićete minimum 50 maraka, dok za najjeftiniju prasetinu morate izdvojiti 33 marke.

Sezona praznika počinje, u Banjaluku polako dolazi veliki broj gostiju koji su željni domaćih specijaliteta, a jedan od prvih je svakako pečenje. Zbog visokih cijena žive vage, i mnogi Banjalučani odlučuju se na kupovinu pečenja na kilogram, umjesto čitavog praseta ili jagnjeta, pa je potražnja velika.

Prase

Prase "sa ražnja" pobjeglo u rijeku - VIDЕO

Svi koji se odluče počastiti ovim specijalitetima, u banjalučkim restoranima i pečenjarama platiće rekordne cifre, jer su praseće i jagnjeće pečenje nikada skuplje.

Еvo kakvo je trenutno stanje

Kada je riječ o pečenoj jagnjetini, svima na um padaju kultni restorani „Orhideja“ i „MyWay“, koji su po ovom specijalitetu prepoznatljivi kako domaćim tako i stranim gurmanima. Ipak, ove godine osim odličnog ukusa, gurmani će svakako zapamtiti i visoku cijenu, jer kilogram ovog delikatesa košta 50, odnosno 55 maraka. Da poskupljenja ne prestaju potvrđuje i činjenica da je pečenje u junu, koštalo 45 maraka u oba restorana.

Zbog nestašice prasadi drastično poskupjela jagnjad

Zbog nestašice prasadi drastično poskupjela jagnjad

Pored jagnjetine, pomenuti restorani u ponudi imaju i svježe praseće pečenje, koje u „Orhideji“ košta 40, a u „MyWay““ 45 maraka.

Ukoliko ste ljubitelji prasećeg pečenja, nešto jeftinije možete proći u banjalučkim pečenjarama. Tako kilogram prasećeg pečenja u pečenjari „Carstvo“ košta 38 maraka, dok ćete u pečenjari „Pragnje“ kilogram prasetine platiti 33 marke.

O tome da li će se i ove cijene mijenjati u pečenjarama i restoranima zasad ne govore, ali, imajući u vidu da praznici tek stižu, moguće je očekivati i dodatna poskupljenja, prenosi BL portal.

Pratite nas i putem Vibera

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

  Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

 • 16:10 Naša Srpska (R)

  ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

  ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

 • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)