Побуна

Бањалучани не дају Купусиште, градоначелник инсистира на уређењу

  • Извор: АТВ
  • 01.08.2024. 19:19

Тражимо од градоначелника Драшка Станивуковића да заустави градњу у парку Купусиште и парк врати у првобитно стање, поручују огорчени мјештани. Од зелене оазе у центру Бања Луке, коју је требало мало уредити, добићемо бетонирани парк. Градоначелник ипак не обраћа пажњу на побуне оних који су у парку проводили највише времена. Његова је, каже - главна.

"Не дам никоме, па ни вама који живите овдје, да ми спочитава бетонизацију гдје бетона нема. Ја ћу своје рећи па сви своје реците. то је број једна, број два, сва зелена површина остаће прелијепа уређена, ово јесте од људи механизације оштећено, засадићемо нову траву. Траве ће да буде. Долази 30 скулптура до природних материјала, природних боја", каже Станивуковић.

"Овај парк не може једноставно да поднесе 30 инсталација, 30 скулптура димензија висине преко 2 метра и ширине између метар и два. Не може овај простор то не може да поднесе. Радови су започети, али на врло дискутабилан начин, град нема одобрење да врши овдје било какве интервенције", каже Сандра Вукојевић, члан Одбора за заштиту парка Купусиште.

Градоначелник Станивуковић је на позив становника прошетао разрованим парком, али шетња пропраћена аргументима мјештана није му промијенила мишљење. Од изградње парка, какав је он замислио, не одустаје. Одустао је изгледа од некадашњих идеала, када је као опозиционар тадашњим градским властима спочитавао бетонизацију паркова. Његова му није спорна, вјероватно зато што је - његова.

"Некада сте бранили Пицин парк од бетонизације и изградње, а овдје сад мјештани кажу да ће ово бити бетонирано? Ви стварно вјерујете у то питање које сте поставили, кад вам тако морам одговорити", каже Станивуковић. 

Није мјештанима споран само бетон. Кажу да није ни по прописима.

"Ми сматрамо да се овдје врши нелегална радња, јер регулациони план је од данас на увиду, а они већ копају. Измјена регулационог плана није урађена, нису испоштовани ти прописи, рокови, можда се њима жури. Град нема сагласност мјесне заједнице, мјесна заједница је стриктно против грађења, било каквих стаза. Ми овдје имамо налаз и мишљење вјештака шумарског института који каже да је овдје учињен један мали екоцид", каже Дарио Адамовић, одбор за заштиту парка Купусиште.

Градоначелник обећава да ће за мјесец дана парк бити готов. Или барем оно што од њега остане.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: