Pobuna

Banjalučani ne daju Kupusište, gradonačelnik insistira na uređenju

  • Izvor: ATV
  • 01.08.2024. 19:19

Tražimo od gradonačelnika Draška Stanivukovića da zaustavi gradnju u parku Kupusište i park vrati u prvobitno stanje, poručuju ogorčeni mještani. Od zelene oaze u centru Banja Luke, koju je trebalo malo urediti, dobićemo betonirani park. Gradonačelnik ipak ne obraća pažnju na pobune onih koji su u parku provodili najviše vremena. Njegova je, kaže - glavna.

"Ne dam nikome, pa ni vama koji živite ovdje, da mi spočitava betonizaciju gdje betona nema. Ja ću svoje reći pa svi svoje recite. to je broj jedna, broj dva, sva zelena površina ostaće prelijepa uređena, ovo jeste od ljudi mehanizacije oštećeno, zasadićemo novu travu. Trave će da bude. Dolazi 30 skulptura do prirodnih materijala, prirodnih boja", kaže Stanivuković.

"Ovaj park ne može jednostavno da podnese 30 instalacija, 30 skulptura dimenzija visine preko 2 metra i širine između metar i dva. Ne može ovaj prostor to ne može da podnese. Radovi su započeti, ali na vrlo diskutabilan način, grad nema odobrenje da vrši ovdje bilo kakve intervencije", kaže Sandra Vukojević, član Odbora za zaštitu parka Kupusište.

Gradonačelnik Stanivuković je na poziv stanovnika prošetao razrovanim parkom, ali šetnja propraćena argumentima mještana nije mu promijenila mišljenje. Od izgradnje parka, kakav je on zamislio, ne odustaje. Odustao je izgleda od nekadašnjih ideala, kada je kao opozicionar tadašnjim gradskim vlastima spočitavao betonizaciju parkova. Njegova mu nije sporna, vjerovatno zato što je - njegova.

"Nekada ste branili Picin park od betonizacije i izgradnje, a ovdje sad mještani kažu da će ovo biti betonirano? Vi stvarno vjerujete u to pitanje koje ste postavili, kad vam tako moram odgovoriti", kaže Stanivuković. 

Nije mještanima sporan samo beton. Kažu da nije ni po propisima.

"Mi smatramo da se ovdje vrši nelegalna radnja, jer regulacioni plan je od danas na uvidu, a oni već kopaju. Izmjena regulacionog plana nije urađena, nisu ispoštovani ti propisi, rokovi, možda se njima žuri. Grad nema saglasnost mjesne zajednice, mjesna zajednica je striktno protiv građenja, bilo kakvih staza. Mi ovdje imamo nalaz i mišljenje vještaka šumarskog instituta koji kaže da je ovdje učinjen jedan mali ekocid", kaže Dario Adamović, odbor za zaštitu parka Kupusište.

Gradonačelnik obećava da će za mjesec dana park biti gotov. Ili barem ono što od njega ostane.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: