Kreće ABA liga

Budućnost brani titulu

  • 27.09.2018. 14:11

Košarkaši Budućnosti krenuće u odbranu titule šampiona ABA lige. Utakmicom Olimpija – Mornar (18 časova) sutra počinje takmičenje u regionalnoj ligi koja će ove godine biti veoma izjednačena, mada je krug kandidata za titulu ostao isti.

Pored Budućnosti tu su prije svih Cedevita i Crvena zvezda, dok će šansu iz prikrajka vrebati Partizan.

Glavni problem za aktuelnog šampiona biće činjenica da će prvi put igrati Evroligu i pitanje je kako će se Podgoričani priviknuti na sistem takmičenja i koliko će fizički izdržati napore koje donosi najkvalitetnije takmičenje.

Po imenima Budućnost bi trebala da bude jača u odnosu na prošlu sezonu. Stigli su bivši igrač Barselone Edvin Džekoson, tu su Koti i Erl Klark, Aron Kraft i Alen Omić koji je potpisao neposredno pred start lige.

Na klupi je i dalje Aleksandar Džikić, ostali su nosioci – Nemanja Gordić i Nikola Ivanović, tu su i braća Šehović. Super kup u Laktašima je ipak pokazao da će treneru trebati vremena da to posloži, posebno u odbrani.

Najviše promjena bilo je u Crvenoj zvezdi i Cedeviti.

Beograđani su doveli čak devet novih igrača a tu je i novi trener Milan Tomić. U novu sezonu kreću bez poraza u pripremnom ciklusu, a svakako najviše raduje da Zvezda ponovo igra odbranu. 

U novom timu svakako najviše se očekuje od Džo Reglanda koji je već na prvim mečevima pokazao da će biti lider tima, dok će na poziciji centra imati čak tri košarkaša i tu će svi rivali u ABA ligi biti u problemu. Zvezda će igrati u Evrokupu, a trener Tomić ističe da ekipa može i mora još bolje, te da će šansu dobiti mladi košarkaši.

Beograđani su pokazali da imaju širinu, a potencijalni problemi biće činjenica da su oba plejmejkera niska i da će rivali pokušati da ih napadnu na postu, te na poziciji četiri.

Cedevita je takođe puno mijenjala. Novi trener je Sito Alonso, a pred njima je posao da uklopi igrače sa svih kontinenata. Alonso je tokom karijere vodio Baskoniju, Barselonu i sigurno da ima veliko iskustvo, a moraće da uklopi nove igrače poput Džejmsa Bela, Augusta Lime, Pabla Agilara u kompaktan tim.

Partizan je napravio izuzetno zanimljiv, talentovan tim. Mladi Markus Pejdž i Aleksej Nikolić treba da vode igru Beograđana, dok se najviše očekuje od Rade Zagorca. Problem je činjenica da Novica Veličković nije prošao pripreme te činjenica da novi centar Lendejl se još nije priviknuo na evropski stil igre.

Igokea je takođe mijenjala. Novi trener Nenad Trajković je okupio ekipu koja je spoj mladosti i iskustva. Meč protiv Budućnosti je pokazao da će Aleksandrovčani biti nezgodan rival svima. Tu su iskusni Sava Lešić koji šutevima za tri poena itekako može da "širi" odbranu rivala, a odlični Amerikanac Orlando Džonson će svakako biti opasnost za rivala. Kada se tome doda iskusni Slovenac Domen Lorbek, Vuk Radivojević, zatim Tomislav Zubčić i Džimi Gejvin jasno je da će ove sezone vicešampion BiH biti potencijalna "mina" za sve rivale.

Mornar je nakon istorijskih uspjeha ostao bez glavnih zvijezda, a i prije starta sezone morao je da mijenja Amerikance.

Cibona je u želji da izbjegne borbu za opstanak iz Cedevit uzela Nika Slavicu i Damira Markotu, a to je još nekoliko poznati ABA igrača. Bivši član Igokee Marko Ljubičić, te Mornara Brendis Rajli Ross u novi stanovnici Zagreba, kao i Filip Kraljević.

Zanimljiv tim imaće i Petrol Olimpija koju će voditi Zoran Martić. Tu su veoma talentovani Luka Šamanić i Marko Simonović, izuzetno borbeni Aleksandar Lazić te Marvin Džons i Džalen Felton.

Trener Mege Dejan Milojević imaće na okupu veći dio ekipe iz prošle sezone, a poslednje pojačanje im je bh reprezentativac Edin Atić. Iskusno će na pleju donijeti bivši član Partizana Branislav Ratkovica. U FMP Železniku je takođe prometno. Posebnu pažnju ipak svakako treba obratiti na Matic Rebeca reprezentativca Slovenije.

I za kraj Krka i Zadar. Slovenački tim je ušao kao šampiona ABA dva lige, a vratio je u svoje redove nekoliko iskusnijih košarkaša, dok je Zadar pod vođstvom Aleša Pipana ekipa koja želi da izbjegne borbu za opstanak.

ABA liga, 1. kolo

Petak

Olimpija – Mornar 18

Crvena zvezda – Cibona 20

Subota

Cedevita – Partizan 20

Nedjelja

Igokea – Mega Bemaks 17

Ponedjeljak

FMP – Zadar 18

Budućnost – Krka 21

Svi šampioni

2018-Budućnost

2017 – Crvena zvezda

2016 – Crvena zvezda

2015 – Crvena zvezda

2014 – Cibona

2013 – Partizan

2012 – Makabi

2011 – Partizan

2010 – Partizan

2009 – Partizan

2008 – Partizan

2007 – Partizan

2006 – FMP Beograd

2005 – Hemofarm

2004 – Reflex

2003 – Zadar

2002 – Union Olimpija

Тагови:
  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:25 Ноћни програм

    Ноћни програм