Синиша Каран

"Политиканска резолуција показала само јединство српског народа"

  • Извор: СРНА
  • 25.05.2024. 22:05

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је да је политиканска резолуција о Сребреници само показала јединство српског народа и да су сви Срби у свијету препознали њене политичке конотације.

Каран, који је боравио у Аустрији гдје је представнике српске дијаспоре упознао о ставу Српске о резолуцији о Сребреници, рекао је да је она потпуно показала да је усмјерена против свеколиког српског народа, гдје год да живи.

"Сви Срби у свијету су то доживјели као напад на себе, препознали политичке конотације и посљедице, препознали да не доноси помирење и толеранцију. Показали су да она не ремети само односе у БиХ, већ односе било гдје гдје живе Срби", истакао је Каран.

Он је додао да су упознали дијаспору са ставовима Републике Српске.

Протест пред њемачком амбасадом због резолуције

Протест пред њемачком амбасадом због резолуције

"Ми осуђујемо усвајање ове резолуције и сматрамо да је искључиво политичког карактера и да је читав тај процес уништио суверенитет БиХ, да је антидејтонски и антиуставан и да није у функцији помирења", нагласио је Каран.

Министар је навео да је резолуција необавезујућа и да ће бити одбачена, јер је неистинита, не може промијенити карактер рата у БиХ којој прави трајну штету, као и свим народима.

Он је додао да све жртве у БиХ морају имати третман, те да је ова резолуција уништила повјерење.

"Морамо што чешће долазити у дијаспору, упознати наше људе са ставовима Републике Српске, да знају и дијеле наше ставове и да будемо јединствени", рекао је Каран.

Милетић: Исход гласања о резолуцији - озбиљан шамар Њемачкој и Америци

Милетић: Исход гласања о резолуцији - озбиљан шамар Њемачкој и Америци

Он је истакао да Срби у Аустрији врло озбиљно промишљају и шире свеукупне идеје српског народа и Републике Српске.

Каран сматра да ова политичка резолуција о Сребреници појачава српски патриотизам и снагу.

"Нико није побједник осим српског народа, двије трећине човјечанства је видјело да је резолуција политичког карактера и зна да Срби нису такав народ, да су слободарски народ и мислим да је то и једна добра страна ове несретне резолуције", рекао је Каран.

Он је додао да у будућности треба учинити напоре да у уџбенике не уђе ниједно слово о оваквој неистини, преноси РТРС.

Шеф Представништва Републике Српске у Бечу Младен Филиповић рекао је да су Срби у Аустрији забринути због усвајања резолуције, притисака и њених посљедица.

Ускоро брошура са именима наводних жртава које су били живе када је отваран меморијални центар

Ускоро брошура са именима наводних жртава које су били живе када је отваран меморијални центар

Он је истакао да би српски народ у овом тренутку требало да буде јединствен и сложан, јер су Срби увијек за мир и истину.

Филиповић је истакао да је одлука Владе од прије два дана из Сребренице потврда да Српска жели да очува мир.

"Састанак са министром Караном је показао колико је наш народ јединствен. Ово јесте једна неправда али мислим да треба да ходамо подигнуте главе", рекао је Филиповић и додао да је већи дио свијета препознао да су Срби на страни истине.

Предсједник Аустријско-српског друштва Дејан Јелић рекао је да би сва српска друштва требало објединити под једну кровну организацију коју би подржале владе Српске и Србије, са којима би уско сарађивала и формирати српски свјетски конгрес који би дјеловао у свим државама.

"Један такав српски конгерс би нама много помогао, и Републици Српској и Србији", оцијенио је Јелић и додао да би могли покренути тужбе против одређених људи и бранити интересе српског народа.

Предсједник СПКД "Просвјета" у Аустрији Марко Сарић сматра да резолуција о Сребреници носи бројне пријетње по цјелокупан српски народ, а једна од њих је би да српска дјеца, нарочито у дијаспори, кроз школске системе добијала искривљену слику историје.

"Мислим да `Просвета` и остале организације које функционишу на подручју Аустрије треба да направе консензус о најважнијим питањима и само заједничким акцијама можемо да спречимо да наша деца уче погрешну историју", рекао је Сарић.

Пратите нас и путем Вибера