Sokolac

Obilježen dan romanijskih brigada

  • Izvor: ATV
  • 21.05.2022.19:39

Prva i druga romanijska brigada mogu sa ponosom da pričaju o borbi i zaslugama koje su dali za stvaranje, odbranu i očuvanje Republike Srpske. U ratu je bilo borbom, a u miru angažovanjem svih mogućih aktivnosti. Čulo se na Sokocu na obilježavanju romanijskih brigada.

"Druga romanijska morotizovana brigada je držala front oko 70 km,a  učestvovala je zadnjih godinu dana na mnogim ratištima. Preko 170 je poginulih i da ne ulazimo u te detalje", rekao je Mirko Trivić, ratni komandant Druge romanijske motorizovane brigade.

Na području opštine Sokolac formirane su Druga romanijska motorizovana brigadruga i Prva romanijske pješadijske brigade proistekla iz 216. brdske brigade JNA. Mnogo prije 12. maja, kada je zvanično formirana Vojska Republike Srpske, organizovana je odbrana Sarajevsko-romanijske regije.

"Naša obaveza je da obilježavamo ove datume da se sjećamo naših poginulih saboraca, da ukoliko je moguće što više izađemo u susret porodicama poginulih boraca, posebno djeci čijikm statusom danas nismo zadovoljni", rekao je Željko Lalić, predsjednik Boračke organizacije sarajevsko romanijske regije.

Kroz dvije romanijske brigade prošlo je oko 15.000 boraca, a više od 4.000 je dalo život za Republiku Srpsku. Prva Romanijska pješadijska brigada odlikovana je Medaljom Petra Mrkonjića, a Druga romanijska motorizovana brigada Ordenom Nemanjića.

Tagovi: