Nisu zaboravljeni

Parastos poginulim borcima Trebinjske brigade

  • 13.07.2019. 19:08

Žrtva trebinjskih boraca se ne zaboravlja ni nakon dvadesetsedam godina. Ne zaboravlja se 266 poginulih heroja koji su život izgubili u borbi za svoju otadžbinu. Njihovi najbliži i danas neutješni.

"Ja sam izgubila brata jedinca, a ona sina jedinca i šta imamo dalje da govorimo. Drago nam je da se neko sjeća njih jer rijetki su oni koji se sjećaju", rekal je Jadranka Stanković, sestra poginulog borca.

"Dvadesetsedam godina, hvala svima što se sjećaju, a ja kao majka znam najbolje kako mi je i šta mi je", istakla je Ljubica Tasovac, majka poginulog borca.

13 jula 1992. slomljena je jaka neprijateljska ofanziva na Trebinje. Jake oružane snage Hrvatske napale su grad. U hodu je formrana Trebinjska brigada, jedina šansa za odbranu tamošnjeg stanovništva. 

"To su bili pošteni i hrabri borci, pokoj duši tim poginulim i umrlim malo je jedinica na teritoriji naše Republike Srpske čast joj, koji su se odupirali jednoj državi", naglasio je Slavko Žarković, nekadašnji komandant Trebinjske brigade.

Slavnih dana se sjećaju i nekadašnji borci. Srećni što su ponovo rame uz rame sa ratnim drugovima, a tužni zbog poginulih saboraca. 

"Danas sam naročito ponosan što sam u stroju sa svojim saborcima", istakao je Pero Vukalović, borac.

"Svake godine dođem da odamo počast borcima koji su učestvovali i koji su svoj nesebičan doprinos dali za izgradnju Republike Srpske", kaže Momo Damjanac, borac.

Kroz brigadu je prošlo oko šest hiljada boraca u svakom momentu njih tri hiljade branilo je otadžbinu. Njihov podvig se ne zaboravlja i mora biti uzor, poručuju borci.

"Svi borci mogu da posluže ovome društvu za poredak njega i da razvijamo jedan patriotizam kod mladih danas. Mislim da razvijanjem patriotizma kod mladih bolje ćemo ih natjerati da ostanu na prostorima za koje smo se borili", rekao je Dejan Bodiroga, predsjednik boračke organizacije Trebinje.

"Trebamo da slijedimo njih i danas u miru, da budemo jedinstveni i složni i da koračamo koracima naprijed da održimo grad Trebinje i Republiku Srpsku jer jedino tako možemo naprijed", istakao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Parastos poginulim je služio vladika Dimitrije. Vijenci su položeni u spomen sobi i na spomeniku braniocima Trebinja, a svečana akademija je održana u Kulturnom centu.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм