Služen parastos i položeni vijenci

Obilježen Dan novogradske brigade

  • 30.06.2018. 14:26

U Blatni kod Novog Grada danas je obilježen Dan Prve novogradske pješadijske brigade u čijim redovima se u minulom ratu borilo 5.500 boraca.

Tim povodom u Hramu Svete Trojice služen je parastos, a na spomen-ploču u Kop centru polaženi su vijenci. 

Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić rekao je da je ponosan na ovu brigadu, osnovanu prije 26 godina na Vidovdan, koju je juče predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao Ordenom Nemanjića. 

Prvi komandant brigade Mladen Krnjajić kaže da je ova brigadi na svom četiri godine dugom ratnom putu odbranila granice opštine Novi Grad, ali i drugih lokalnih zajednica. 

"Ova brigada je odbranila zapadne granice Republike Srpske i pomagala na drugim ratištima širom Srpske", rekao je Krnjajić. 

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača kaže da će Novogradskoj brigadi, povodom Petrovdana, Dana opštine, biti uručena zlatna plaketa. 

"Uz Orden Nemanjića od predsjednika Repubile Srpske, priznanje od opštine biće svojevrsna valorazicija doprinosa Novogradskoj brigadi u minulom ratu", rekao je Drljača. 

Kapetan LJubiša Vulin iz Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH rekao je da je Vojska Republike Srpske nastala iz želje i potrebe srpskog naroda da ostane na svojim ognjištima. 

"Novogradska brigada bila je dio Vojske Republike Srpske u čijim redovima je bilo više od 215.000 boraca. Zahvaljujući Vojsci Republike Srpske stvorena je Srpska, a svoj doprinos dala je i Novogradska brigada", rekao je Vulin. 

U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu ranjena su 963 pripadnika Novogradske brigade, a od 356 poginulih boraca sa područja ove opštine, 248 su bili pripadnici brigade. 

Kroz redove brigade prošlo je 5.500 boraca.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)