Ако желимо да побољшамо наше опште здравље, најбоље је да почнемо са нашим цријевима.
Према дијететичарки Џесики Домингез, здрав систем за варење је кључ за бољи имунитет, енергију и равнотежу у тијелу.
"Звучи компликовано, али није тако застрашујуће како можда изгледа", каже Домингез за Параде, истичући да свакодневно практикује три једноставне навике које јој одржавају цријева у врхунској форми.
Први савјет је да свакодневно конзумирате храну богату влакнима. Домингез објашњава да влакна хране добре бактерије у цријевима, које затим производе корисна једињења попут бутирата, што је важно за имунитет и метаболизам.
"Када не добијем довољно влакана, одмах то примјетим по свом варењу", каже она. Најчешће бира за оброке овсену кашу, бобичасто воће, орашасте плодове, сјеменке, авокадо, махунарке, зелено лиснато поврће. Ако то није довољно, узима и дијететске суплементе, али увијек уз савјет љекара.
Друга навика укључује унос пробиотика, било путем ферментисане хране или дијететских суплемената.
"Пробиотици успостављају равнотежу у микробиому цријева повећавајући број добрих бактерија и смањујући простор за штетне", објашњава она.
Домингез препоручује јогурт са живим културама, као и сирови кисели купус.
Трећа, врло једноставна навика је хидратација. Хидратација је важна за одржавање заштитне слузнице цријева и правилног варења.
"Иако вода не храни бактерије као влакна, она ствара услове у којима оне могу ефикасно да функционишу", каже Домингез.
Како не би заборавила да пије воду, користи флашу која је увијек на видљивом мјесту, а препоручује и постављање подсјетника или коришћење апликација.
Ако вам је обична вода досадна, она савјетује да додате мало воћа, зачинског биља или лимуна у њу што ће јој дати арому.