У савременом свухету, здравље цријева све више се препознаје као кључ цјелокупног здравља - од варења, преко имунитета, па све до расположења.
И док одређене намирнице могу позитивно утицати на пробаву, права корист се често открива тек када их паметно упаримо.
Стручњаци за исхрану и дигестивно здравље издвојили су двије неочекиване, али веома корисне комбинације намирница које могу допринијети здрављу цријевне флоре и побољшању апсорпције нутријената.
Шпинат и цитрус - снага из природног тандема
Шпинат је познат као богат извор биљних влакана и жељеза, али оно што многи не знају јесте да то жељезо тијело не може лако да искористи.
Када се у исхрани комбинује са цитрусним воћем - лимуном, наранџом или грејпфрутом - долази до повећане апсорпције жељеза захваљујући присуству витамина Ц.
Осим тога, шпинат убрзава рад цријева, док цитруси додатно потпомажу варење и уравнотежују шећер у крви.
Ова једноставна комбинација доноси вишеструке користи – више енергије, бољу крвну слику и подстицај за здравију цријевну флору.
Бијели лук и мед - заштита из природе
Друга комбинација која се истиче по свом утицају на цријева и имунитет јесте спој бијелог лука и меда.
Бијели лук је познат по моћним сумпорним једињењима која дјелују против лоших бактерија у цријевима, док мед својим природним антибактеријским и пробиотским својствима доприноси јачању корисне микрофлоре.
Оно што ову комбинацију чини посебно ефикасном јесте међусобна синергија - мед помаже у очувању корисних једињења из бијелог лука и истовремено пружа благи, природни баланс у укусу, али и у дигестивном систему.
Мали потези, велика промјена
Ове двије комбинације не захтијевају драстичне промјене у исхрани, али њихова примјена може имати снажан и трајан ефекат на пробаву, ниво енергије и цјелокупно здравље.
Увођењем оваквих "парова" у свакодневне оброке, улажете у равнотежу тијела изнутра - тамо гдје здравље и почиње, преноси 24Седам.