Zdravlje

Zašto jabuke ne treba guliti?

  • Извор: 24сата.хр
  • 27.01.2023. 08:08

Još od ranog djetinjstva roditelji su nas upozoravali kako bismo trebali guliti koru s jabuke.

Oni su nam, znajući za prisutnost pesticida, željeli najbolje, ali postoje i razlozi zbog kojih ih ne bismo trebali guliti.

1. VLAKNA

Jedna jabuka prosječne veličine sadrži čak 4,4 grama vlakana koji imaju važnu ulogu u probavnim funkcijama i izbacivanju štetnih supstanci iz tijela. Ako toj istoj jabuci ogulimo koru, u njoj ostaje svega 2,1 grama vlakana.

2. VITAMIN C

U neoguljenim jabukama ima čak 8,4 miligrama vitamina C, a u guljenjem jabuka njegov udio pada na 6,4 miligrama. Gubitak je, dakle, popriličan.

3. URSOLNA KISELINA

Jabuka u svojoj kori sadrži ursolnu kiselinu koja pomaže izgradnju mišića i pospješuje brže sagorijevanje kalorija. Dakle, to je ujedno i dokaz da jabuka pomaže pri mršavljenju, navodi 24.sata.hr.


Тагови:
  • 20:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)

  • 20:30 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Специјално издање емисије Ћирилица. Саговорник уредника и водитеља Миломира Марића је предсједник Републике Србије Александар Вучић.

  • 23:00 Филм: Увид (16+)

    ' Филм: Увид (16+)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм