Јабуке су једно од најомиљенијих воћки у свијету, познате по својим здравственим користима. Богате су фитохемикалијама попут флаванола и полифенола, који помажу у одржавању здраве тјелесне тежине, смањењу ризика од срчаних болести и регулацији нивоа глукозе у крви.
Пектин у јабукама смањује лош холестерол и стабилизује ниво шећера у крви. Истраживања показују да редовна конзумација јабука може смањити ризик од дијабетеса типа 2 и рака, док њихови полифеноли дјелују као снажни антиоксиданси који смањују ризик од хроничних болести.
Иако јабуке нису најбогатије витаминима Ц, жељезом или калцијумом, њихова висока антиоксидативна моћ и влакна чине их корисним дијелом здраве прехране, пише Аваз.
Дакле, иако нису савршене, јабуке су одличан избор за одржавање здравља, али разноликост воћа и поврћа и даље је кључна.