Наранџе су одлична зимска намирница јер су богате витамином Ц који јача имунитет и смањује оксидативни стрес.
Дијететичарка Мишел Ротенштајн појашњава да многе особе с дијабетесом сматрају да морају избјегавати наранџе због њиховог садржаја шећера, али ово воће обилује храњивим материјама које су добре за здравље срца.
Она тврди да наранџе требају бити дио исхране прилагођене дијабетесу. Иако наранџе садрже природне шећере, њихов висок удио влакана значи да имају минималан утицај на ниво шећера у крви када се конзумирају умјерено.
Једна средња наранџа дневно је сигуран избор за већину особа с дијабетесом.
– Најбоље воће за дијабетичаре су агруми попут наранџи и грејпа, бобичасто воће, киви и јабуке јер садрже мало шећера и богати су влакнима – каже др Рај Дасгупта.
Наранџе су препуне есенцијалних витамина и минерала, посебно витамина Ц који подржава имуни систем и смањује оксидативни стрес. Ротенштајн наводи да наранџе садрже и калијум који је кључан за регулацију крвог притиска и заштиту од кариоваскуларних болести.
– За особе с дијабетесом које имају повећан ризик од хипертензије, калијум је важан дио исхране. Наранџе садрже и влакна која успоравају апсорпцију шећера у крвоток, помажући у регулацији шећера крви – наводи Ротенштајн.
За чешће конзумирање наранџи доктори савјетују контролисане дневне порције, комбиновање наранџи с протеинима, кориштење овог воћа као додатак оброцима.