Narandže su odlična zimska namirnica jer su bogate vitaminom C koji jača imunitet i smanjuje oksidativni stres.
Dijetetičarka Mišel Rotenštajn pojašnjava da mnoge osobe s dijabetesom smatraju da moraju izbjegavati narandže zbog njihovog sadržaja šećera, ali ovo voće obiluje hranjivim materijama koje su dobre za zdravlje srca.
Ona tvrdi da narandže trebaju biti dio ishrane prilagođene dijabetesu. Iako narandže sadrže prirodne šećere, njihov visok udio vlakana znači da imaju minimalan uticaj na nivo šećera u krvi kada se konzumiraju umjereno.
Jedna srednja narandža dnevno je siguran izbor za većinu osoba s dijabetesom.
– Najbolje voće za dijabetičare su agrumi poput narandži i grejpa, bobičasto voće, kivi i jabuke jer sadrže malo šećera i bogati su vlaknima – kaže dr Raj Dasgupta.
Narandže su prepune esencijalnih vitamina i minerala, posebno vitamina C koji podržava imuni sistem i smanjuje oksidativni stres. Rotenštajn navodi da narandže sadrže i kalijum koji je ključan za regulaciju krvog pritiska i zaštitu od kariovaskularnih bolesti.
– Za osobe s dijabetesom koje imaju povećan rizik od hipertenzije, kalijum je važan dio ishrane. Narandže sadrže i vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotok, pomažući u regulaciji šećera krvi – navodi Rotenštajn.
Za češće konzumiranje narandži doktori savjetuju kontrolisane dnevne porcije, kombinovanje narandži s proteinima, korištenje ovog voća kao dodatak obrocima.