Учинковит лијек

За јачање имунитета додајте ове зачине у чај

 • Извор: Крстарица
 • 22.04.2024. 14:36

Чај с куркумом, бибером и ђумбиром може бити учинковит лијек за разне желудачне тегобе. Ова три зачина не само да јачају наш имунитет, већ могу помоћи и у борби против преједања. Која су тачна својства сваког од ових зачина и зашто их треба комбиновати у једном пићу?

Куркума, бибер и ђумбир зачини су који не само да дају јединствен укус и мирис, већ имају и бројне позитивне учинке на наше здравље. У комбинацији могу поспијешити чишћење организма од токсина, ојачати имунитет, убрзати метаболизам и спријечити многе болести. Када додате ове зачине свом свакодневном чају, ефекти би вас могли изненадити.

Чај за побољшање метаболизма, помијешајте ова три зачина

Чај с куркумом, бибером и ђумбиром необична је мјешавина која подстиче метаболизам. Куркума је жуте боје, један је од главних састојака карија. Садржи куркумин, снажан антиоксиданс и противупални ефекат. Куркума може помоћи у лијечењу упалних стања као што су улцерозни колитис и Крохнова болест те инхибирати раст станица рака. Осим тога, куркума регулише пробаву, метаболизам масти и одржавање нормалне нивое холестерола.

С друге стране, бибер садржи пиперин који повећава биорасположивост куркумина, односно његову апсорпцију у организму. Тако куркума може у потпуности показати своје дјеловање и бити учинковитија. Пиперин подстиче излучивање желудачних сокова и тако подупире пробаву. Бибер такође подстиче циркулацију крви и ублажава болове.

Ове реченице никада не бисте требали рећи старијим родитељима

Ове реченице никада не бисте требали рећи старијим родитељима

Чај са јасмином

Ђумбир садржи гингерол који је заслужан за противупална, антивирусна и антибактеријска својства овог зачина. Ђумбир може ублажити мучнину и пуноћу желуца, повраћање, мигрену и менструалне болове, снизити холестерол и борити се против рака.

Како припремити чај од бибера, ђумбира и куркуме?

Дакле, како користити ову мјешавину за побољшање метаболизма? Куркуму, бибер и ђумбир можете пронаћи у многим готовим додацима исхрани у облику капсула. Продају се као суплементи који подржавају термогенезу и поспјешују метаболизам. Исто можете постићи и сами комбинујући ове састојке и додајући их храни и пићу.

Мјешавину можете користити као додатак разним намирницама, попут зобених пахуљица, јогурта, смутија, кафе или чаја. За најбоље резултате препоручује се узимати отприлике 2-3 г куркуме, 1-2 г бибера и 5 г ђумбира дневно. Ова мјешавина нам може помоћи да ојачамо имунитет, прочистимо организам, побољшамо расположење и спријечимо многе болести.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 21:15 Серија: Ко те шиша (12+)

  Серија: Ко те шиша (12+)

 • 21:45 Серија: Насљедници (12+)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

 • 22:45 Филм

  ''''Филм

 • 00:55 Ноћни програм

  Ноћни програм