Заразна болест

Вирус сличан еболи откривен у Европи - Изазива крварење из очију

  • Извор: Телеграф
  • 12.05.2024. 12:47

Мушкарац који болује од ријетког вируса који се често пореди са еболом примљен је у болницу у Паризу.

Војник, за кога је потврђено да болује од Ласа грознице, недавно се вратио са путовања у иностранство када се разболио од вируса и сада је пацијент у војној болници Бегин у Саинт-Мандеу у Паризу.

Ријетку болест, која показује многе од знакова и симптома смртоносног вируса еболе, укључујући крварење из очију и носа, обично шире пацови и чешћа је у западној Африци.

Локални здравствени званичници објавили су да је "у току дубинска епидемиолошка истрага како би се утврдиле особе које су можда биле у контакту са њим", али да случај "не даје разлоге за забринутост".

Ласа грозница је добила име по подручју у којем је први пут идентификована у Ласи у Нигерији 1969. године када је одузела живот локалној медицинској сестри.

Од тада је дошло до вишеструких избијања болести у околним подручјима и земљама, а случајеви су прилично чести у Нигерији, Гвинеји, Либерији и Сијера Леонеу.

Прошле године, Нигерија је пријавила најгору епидемију у историји, са 227 смртних случајева, 1.270 потврђених случајева и скоро 10.000 сумњивих.

Иако је вирус, познат као хеморагична грозница, у истој породици као и ебола, није тако смртоносан, са процијењеном стопом смртности од око 15%, док се процјењује да ебола убија око 90% својих жртава у неким епидемијама.

Вирус који се преноси на људе преко глодара, често се преноси у нехигијенским условима. А болест се такође може пренијети једна на друге од стране људи.

Овај вирус је наведен на листи болести Свјетске здравствене организације који имају потенцијал да изазову епидемију или пандемију.

Симптоми болести укључују главобоље, кашаљ, слабост, повраћање, дијареју, бол у мишићима и грлобољу - све уобичајене знакове гадне вирусне инфекције.

Међутим, у озбиљним случајевима пацијент може да доживи унутрашње крварење, крварење из очију и носа, проблеме са дисањем, отицање лица, бол у грудима и шок. Антивирусни третман је доступан, али је обично ефикасан само ако се даје у раним стадијумима вируса.

(Мирор)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм