Доктор упозорава

Сува уста могу упозоровати на озбиљна стања у организму

 • Извор: Агенције
 • 11.05.2024. 18:52

Повремено сува уста код људи нису нужно знак за узбуну, али уколико су вам се то често догађа, то би могао бити знак озбиљних здравствених стања.

Стоматолог Азад Ејрумлу истиче како сува уста и лоше орално здравље могу бити знак за болести попут дијабетеса, повећаног ризика од можданог удара или чак заразе ХИВ-ом.

"Сува уста могу бити знак да негдје друго у организму нешто није у реду. То се може манифестовати симптомима као што су љепљиви осјећај у устима, суво или болно грло, потешкоће са жвакањем или гутањем или чак лош задах. Одређена здравствена стања попут можданог удара, дијабетеса или Алцхајмерове болести могу се уочити на овај начин, а ови симптоми такође могу бити показатељ аутоимуног поремећаја попут ХИВ-а или Сјогреновог синдрома", рекао је.

Он је додао да стоматолози не брину само о вашем оралном здрављу, већ да и уочавају и друге проблеме када је ријеч о здрављу.

"Од виталне је важности пажљиво пазити на властито здравље и ако примијетите сталне симптоме сухих уста, морате то нагласити свом доктору", објаснио је.

Дакле, сува уста могу бити знак упозорења за: дијабетес, мождани удар, ХИВ, Алцхајмерову болест и Сјогренов синдром.

Иначе, стање у којем наше жлијезде не успијевају произвести довољно слине за одржавање влаге у устима познато је као ксеростомија. Иако можда никада нећемо узети у обзир његову важност, наша пљувачка игра кључну улогу у нашем оралном здрављу јер помаже неутрализовати киселине које производе бактерије и такође испире честице хране.

Такође, кључан је за спречавање каријеса, а садржи и важне ензиме који помажу у пробавном процесу, осигуравајући да наше тијело добије потребне витамине и храњиве материје.

Даље се савјетује да посјетите стоматолога сваких шест мјесеци како бисте провјерили је ли ваша орална хигијена у добром стању и како бисте пратили развој проблема. Стручњаци препоручују редовно прање зуба зубним пастама које садрже флуор два пута дневно и у трајању од двије минуте, као и редовно чишћење зубним концем и кориштење водице за испирање уста.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:43 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

 • 19:50 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:55 Временска прогноза

  Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.