Оно што редовно једемо може дугорочно утицати на здравље срца, а многа најштетнија јела конзумирају се управо за вечеру. Многе омиљене намирнице садрже високе нивое засићених масти, холестерола и натријума, који доприносе накупљању у артеријама.
Тај процес сужава крвне судове и повећава ризик од срчаних болести, можданог удара и повишеног притиска. Стручњаци посебно упозоравају на три популарне врсте хране које могу узроковати зачепљење артерија.
Сланина
Једна врста хране која највише штети артеријама је сланина, упозорава нутриционистица Лиса Андревс.
"Пуна је засићених масти и натријума, а свињска или говеђа сланина један је од најгорих избора за здравље артерија", истиче она. Засићене масти потичу јетру на производњу холестерола, што може довести до атеросклерозе – отврднућа и сужења крвних судова. Као бољу опцију спомиње пурећу сланину и уопштен препоручује бирати немасне изворе протеина.
Чизбургери
Иако је чизбургер један од најпознатијих америчких оброка, његова комбинација масног меса, сира и пецива од бијелог брашна чини га врло лошим избором за здравље срца.
"Већина традиционалних чизбургера припрема се од маснијег мљевеног меса, уз додатак сира и бијелог пецива – што је штетно и за срце и за линију", каже Андревс. Као здравију варијанту предлаже пурећи бургер с авокадом и пецивом од цјеловитих житарица – такав оброк садржи мање засићених масти и више корисних, једноструко незасићених масти.
Замрзнуте пице
Замрзнуте пице такође представљају ризик за срце, упозорава кардиолог др Бхаскар Семитха.
"Засићене и транс масти из сира и прерађених додатака попут кобасица повећавају ниво ЛДЛ холестерола, који се накупља на зидовима крвних судова", објашњава. Посљедица је смањени проток крви и оптерећење за срце. Здравија алтернатива је домаћа пица на интегралном тијесту с поврћем и мало сира, а додатак шпината, каже др Семитха, може повећати унос влакана и помоћи у контроли холестерола.