Слатка, здрава, љековита

Смоква није само воће, већ плод са бројним благодетима

  • 07.08.2025. 18:18

Испод танке смоквине коре крије се снажна комбинација антиоксиданаса, дијеталних влакана и природних једињења која могу утицати варење, смањити упале, па чак и ублажити менструалне болове.

Од давнина позната као симбол дуговечности и виталности, смоква је више од укусног воћа. Један од разлога због којих се смокве често спомињу у контексту здравља јесте што задовољавају потребу за слатким, а истовремено пружају бројне здравствене бенефите. Чак и ако не тражите замену за шећер, увођење смокви у исхрану може донети значајне користи. Једу се свеже, сушене, у форми слатког или џема, а веома су корисне за одржавању здраве телесне тежине.

Школе у Републици Српској вапе за просвјетарима

Школе у Републици Српској вапе за просвјетарима

Смокве садрже влакна која поспјешују редовну столицу, а такође садрже пребиотике који хране добре бактерије у цријевима, смањујући упале. Захваљујући влакнима, повећавају осећај ситости и помажу у регулацији шећера у крви. Истраживање је показало да особе са синдромом иритабилног цријева које су јеле по 4 сушене смокве два пута дневно имале су мање болова и затвора у односу на плацебо групу.

Богате антиоксидансима

И кора и месо смокве садрже фенолне киселине и флавоноиде - антиоксидансе са јаким противупалним дејством. Они неутралишу слободне радикале који могу оштетити ћелије и доприњети старењу и болестима попут артритиса, рака и срчаних обољења.

Помажу код менструалних тегоба

Сушене смокве могу ублажити болне менструације, која погађа више од половине жена. У једној студији, испитанице које су конзумирале сушене смокве имале су значајно мање болова и краћу дужину болних симптома него оне које су узимале цимет или плацебо, пише Хелт.

Утичу на висок крвни притисак

Висок крвни притисак, познат и као хипертензија, може довести до озбиљних здравствених проблема као што су срчана обољења и мождани удар. Један од главних узрока повишеног притиска је неравнотежа калијума у организму - најчешће због прекомјерног уноса натријума, а недовољног уноса калијума. Смокве су природно богат извор калијума, што их чини одличним савезником у борби против хипертензије.

Јачају кости

Смокве су добар природни извор и калцијума и калијума, два минерала који заједно могу побољшати густину костију и тиме спријечити појаву обољења као што је остеопороза.

Истраживања показују да исхрана богата калијумом посебно доприноси здрављу костију и смањује њихово разградњe. Са друге стране, калцијум је основни градивни елемент костију, а  показало се да унос калцијума побољшава минералну структуру костију код дјеце и адолесцената, пише Вебмед.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: