Centar dana

Slavko decenijama konzumira samo sirovu hranu: Ne zna za bolesti, a i uštedi

  • Izvor: ATV
  • 24.11.2022.09:49

Slavko Crnjić se već 40 godina hrani isključivo sirovom hranom i ne zna za bolesti, a pri tome i uštedi.

Voće, povrće i sjemenke su osnov ishrane sirovom hranom. Najsličnija je veganskoj ishrani jer isključuje meso i mesne pređavine, kao i mliječne proizvode.

Crnjić je za Centar dana Alternativne televizije govorio o prednostima i značaju ovakvog načina istrage.

"Mi smo radili istraživanje i došli smo do toga da naš organizam sa tom hranom koju jedemo koristimo jako puno energije za probavu. Negdje oko 70 do 80 posto energije potrošimo za probavu. Kod sirove hrane, ove o kojoj mi govorimo, tu ne koristite ni 10 ni 20 posto energije svog organizma, tako da na tome već uštedimo", priča nam Slavko i nastavlja:

"Recimo od salate - tu treba da potrošite oko sedam kalorija, a dobijete oko 30 kalorija. Tako da mi čuvamo naš organizam kroz to".

Objašnjava da uz ovakvu hranu u organizmu nema podloge za bolesti.

"Sve ove bolesti koje su nastale zadnjih 200 godina posljedice su ishrane, koja je pogrešna", kaže Slavko.

Šaljivo kaže da nam za pripremu ove hrane ne treba šporet.

Objašnjava da je najkvalitetnija hrana majčino mlijeko, a da je ovakva ishrana nešto najbliže tome.

"Imate pšenične klice sa bademima, lješnicima... Najkvalitetnija hrana je majčino mlijeko i najbliže na svijetu po kvalitetu je pšenična klica", objašnjava on i kaže da ova ishrana uopšte nije skupa.

"Dođete do toga da vam dnevno ne treba više od marku, marku i po za ishranu, a ishrana je velika stavka u životu", kaže on.

"Stvar je u tome da mi mislimo da treba pojesti pola kilograma mesa. Probajte pojesti pola kilograma badema, ista je cijena. Apsolutno je nemoguće (pojesti). Možete pojesti 10 grama, ili 20 grama ili tako nešto, sa još nečim i ne možete više. Znači, dođe jeftinije. Vi uzmete kilogram salate, sad je oko 4 marke, napravite pet obroka od tog kilograma. Kad stavite u zamrzivač 3.000 puta povećavate enzime, a vi praktično samo nemate enzima jer sve kuvate. Enzimi se uništavaju na 40 stepeni. Nemate vitamina, oni se uništavaju na 50. Ovdje dobijate sve na takav način", objašnjava on dalje.

Crnjić je u Centru dana donio i neke ideje za ručak i iznio preporuke za sve kojhi se odluče na ovakav vid ishrane.

Kompletan prilog pogledajte u nastavku.

Tagovi: