"Што је дуже вријеме између брања и конзумирања, воће има мање хранљивих материја“, каже Елизабет Сомер, ауторка књиге "Eat Your Way to Happiness".
Управо због тога своју исхрану треба базирати на свјежој храни из околине, а избјегавати храну која није „у сезони“.
Шпаргла
Шпаргле се у продавницама могу наћи скоро током цијеле године, али су најбоље у прољеће када су врхови чврсти и укусни. Зимске шпаргле потичу из земаља Латинске Америке и веома су „дрвенасте“ и безукусне.
Изаберите умјесто тога: Прокулице спадају у породицу крсташа, пуне су витамина Ц који јача имунитет и витамина К који јача кости. Најбоље их је комбиновати са домаћом сланином.
Брескве
Љето је главно годишње доба за брескве, које су најсочније и најслађе. Послије августа, тешко их је наћи у продавницама. Ако још увијек видите ово „длакаво“ воће на полицама продавница, вјероватно је дошло из Јужне Америке.
Изаберите умјесто тога: Агруми попут поморанџе, који су пуни слатког и киселог сока и других витамина и минерала који штите организам од сезонских прехлада и грипа.
Свјежи грашак
Слатки и савитљиви грашак је прољећна посластица и сматра се једним од најчистијих поврћа на тржишту. Ако током зимских мјесеци наиђете на грашак, плодови ће бити брашнасти и слабог окуса.
Изаберите умјесто тога: Смрзнути грашак из замрзивача, који се бере у јеку сезоне и укусом је најближи „правом“.
Кукуруз у клипу
Боље је јести кувани или печени кукуруз него грицкати чипс. Али свјежи клипови у зимским мјесецима далеко су од оних љетних плодова пуних слатких и меких зрна.
Изаберите умјесто тога: Замрзнути производи као што је кукуруз шећерац су здравија алтернатива свјежој храни. У зимским мјесецима не можете да грицкате клип, али ћете ипак добити важне изворе лутеина конзумирањем зрна.
Јагоде
Ако наиђете на јагоде током зиме, то је производ који је пола љета и цијелу јесен у хладњачи. Такве бобице немају окус и мирис јагоде, а хранљиве материје су нестале током дуготрајног складиштења.
Изаберите умјесто тога: Смрзнути шумски плодови се беру у вријеме максималне сочности, одлично се комбинују у припреми печених посластица попут пита и спасилаца.
Парадајз
Крајем љета парадајз пружа максималан окус, сочност и арому. Али ако су послије тога били у фрижидеру неколико мјесеци, увјерите се да су плодови изгубили свјежину и окус и количину ликопена.
Изаберите умјесто тога: Свјеже је увијек најбоље, али у зимским мјесецима за припрему супа, варива и сосова послужити ће и парадајз из конзерве и пире парадајз. Ако имате могућност, изаберите тегле са органски узгојеним воћем и без конзерванса.
Боровнице
Не само да су боровнице изузетно скупе у зимским мјесецима, већ им недостаје и количина витамина Ц и чешће су подложне труљењу.
Изаберите умјесто тога: Смрзнуте боровнице су здраве као и свјеже, а садрже готово исту количину антиоксиданата.
(Punkufer.hr)