Здравље

Рецепт за стари љековити напитак, драгуљ српске народне медицине

  • Извор: Крстарица
  • 24.02.2025. 18:03

Водњика је стари, готово заборављени напитак који се прави од разних јесењих плодова, укључујући дивљу јабуку, крушку, мушмулу, шипурак, дуњу и друге.

Овај освјежавајући напитак има киселкасто-слаткаст укус и богат је витаминима и љековитим својствима, што га чини савршеним избором током хладних мјесеци када су прехладе и вируси најчешћи, преноси danas.rs.

Рецепт за водњику садржи врло мало алкохола, тако да га могу пити и д‌јеца. Такође, можете додати и друго воће по жељи, попут трњине или дрењине, како бисте обогатили њен укус.

Ево како можете припремити овај стари љековити напитак за себе и своју породицу:

Састојци:

5 kg дивљих крушака

5 kg дивљих јабука

5 kg мушмула

3 kg шипурка

1 kg сувих шљива

4 дуње

200 g зрна клеке

50 литара воде

Припрема:

У чисто и суво буре сложите воће које сте претходно опрали и очистили. Редослијед слагања воћа и динамику треба прилагодити сезони када стиже, односно када се бере. Због тога се водњика најчешће оставља током неколико седмица у периоду октобра и новембра.

Воће прелијте водом, прекријте пластичном мрежом и притисните нечим тежим, као кад остављате купус. Оставите буре да водњика зри, оквирно 35-40 дана, а у међувремену можете додати воће које нисте одмах додали.

Након тога водњику можете почети да конзумирате, тако што ћете је проциједити и засладити медом, по жељи, преноси Крстарица.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 АТВ интервју: Руди Ђулијани

    АТВ интервју: Руди Ђулијани

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:05 Ноћни програм

    Ноћни програм