Водњика је стари, готово заборављени напитак који се прави од разних јесењих плодова, укључујући дивљу јабуку, крушку, мушмулу, шипурак, дуњу и друге.
Овај освјежавајући напитак има киселкасто-слаткаст укус и богат је витаминима и љековитим својствима, што га чини савршеним избором током хладних мјесеци када су прехладе и вируси најчешћи, преноси danas.rs.
Рецепт за водњику садржи врло мало алкохола, тако да га могу пити и дјеца. Такође, можете додати и друго воће по жељи, попут трњине или дрењине, како бисте обогатили њен укус.
Ево како можете припремити овај стари љековити напитак за себе и своју породицу:
Састојци:
5 kg дивљих крушака
5 kg дивљих јабука
5 kg мушмула
3 kg шипурка
1 kg сувих шљива
4 дуње
200 g зрна клеке
50 литара воде
Припрема:
У чисто и суво буре сложите воће које сте претходно опрали и очистили. Редослијед слагања воћа и динамику треба прилагодити сезони када стиже, односно када се бере. Због тога се водњика најчешће оставља током неколико седмица у периоду октобра и новембра.
Воће прелијте водом, прекријте пластичном мрежом и притисните нечим тежим, као кад остављате купус. Оставите буре да водњика зри, оквирно 35-40 дана, а у међувремену можете додати воће које нисте одмах додали.
Након тога водњику можете почети да конзумирате, тако што ћете је проциједити и засладити медом, по жељи, преноси Крстарица.