Loša prehrana

Pet najgorih namirnica koje možete pojesti, klonite ih se

 • Izvor: klix.ba
 • 03.01.2023.13:15

Prehrana je jedan od najboljih alata kojim možemo prevenirati bolesti ili pomoć u smanjenju rizika od hroničnih stanja. Stoga je veoma važno šta unosite u organizam.

Alison Gotfried, nutricionistica u "Club Pilates XPRO" rekla je da biste trebali izbjegavati sve što je visoko obrađeno, puno šećera ili hemikalija.

Prema riječima nutricionistice ova hrana je najgora za vaš organizam.

Prerađeno meso

Nutricionistica je takođe savjetovala da se držite podalje od prerađenog delikatesnog mesa, jer je ono obično puno velikih količina natrijuma i hemikalija kao što su nitrati. I upozorila je da ovi konzervansi i hemikalije imaju ulogu u učestalosti različitih vrsta raka i srčanih bolesti.

Slatki napici od kofeina

Gottfried preporučuje da izbacite slatke napitke od kofeina iz svoje prehrane. Ona je primijetila da su mnogi ljudi navikli da započinju dan napitkom od kofeina koji sadrži skoro 600 kalorija i neuobičajene količine šećera.

"Količina šećera koju jedemo dnevno može biti toksična i opasna po naše zdravlje dugoročno povećavajući rizik od srčanih bolesti, gojaznosti, visokog krvnog pritiska i infekcija", rekla je.

Zašećerene žitarice

Iz istih razloga zbog kojih biste se trebali kloniti slatkih napitaka od kafe, Gottfried takođe upozorava ljude da izbjegavaju zašećerene žitarice, jer su i one teško obrađene i lišene hranjivih sastojaka.

Zamrznuta pica

Većina zamrznutih pica sadrži puno kalorija, natrija, šećera i zasićenih masti i malo drugih korisnih hranjivih tvari.

Gazirana pića

Gazirane napitke vrlo je lako konzumirati u velikim količinama, što može doprinijeti velikoj količini unesenih kalorija, kao i šećera. To može dovesti do povećanja tjelesne težine i drugih zdravstvenih problema.

(Klix)

Tagovi:
 • 20:00 Lutrija RS, Loto

  Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

 • 20:10 Dosije

  Emisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', novim izgledom i pristupom, rasvijetliće događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovoriće o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakovati činjenice i rekonstruisati slučajeve zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

 • 20:45 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:35 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:15 Izbor sportiste godine grada Banja Luka

  Izbor sportiste godine grada Banja Luka

 • 00:30 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.