Прољеће је право вријеме да искористимо благодети природе, а три биљке које су наше баке некада редовно користиле – коприва, маслачак и зова – сада су на свом врхунцу када је у питању љековитост.
Коприва – краљица детоксикације
Коприва је богата гвожђем, калцијумом, магнезијумом, витаминима Ц, А и К, као и хлорофилом. Подстиче рад јетре и бубрега, избацује токсине, помаже код анемије и јача имунитет. Може се користити за чај, чорбу или песто.
Зова – мирисни савезник имунитета
Зова цвјета у мају и има снажно противупално и антивирусно дејство. Помаже код прехлада, снижава температуру и олакшава варење. Од ње се прави сируп, чај, а цвјетови се могу и јести. Приликом брања треба избјегавати загађена мјеста, не прати цвјетове водом и сушити их у хладу.
Маслачак – јестив од коријена до цвијета
Маслачак помаже варењу, излучивању жучи и детоксикацији, дјелује диуретички без губитка калијума. Богат је витаминима и антиоксидансима. Користи се за салате, мед и као чај од коријена, који може послужити и као замјена за кафу.
Сада је идеално вријеме за брање ових биљака, док су најљековитије, али увијек берите промишљено – само онолико колико вам је потребно, и далеко од загађених подручја.