Можда није прво на вашој листи омиљених пића, али козје млијеко би могло да постане нова тајна здравог срца.
Шпански фармацеут и нутрициониста Марија де лос Анђелес Гарсија, позната и као Ботикарија Гарсија, истакла је бројне здравствене предности козјег млијека у поређењу са класичним крављим млијеком.
Данас се на полицама продавница могу наћи разна биљна млијека – од бадемовог и сојиног до зобеног, пиринчаног, кокосовог и конопљиног. Али док траје дебата о томе која је замјена за кравље млијеко најбоља, нутриционисти попут Гарсије скрећу пажњу на питање: зашто уопште размишљати о замјени?
Према анализи, козје млијеко би могло да буде бољи избор због различите нутритивне структуре. „Протеини у козјем млијеку могу бити лакши за варење у односу на оне у крављем млијеку. Такође, козје млијеко ствара мање масних глобула, што некима олакшава варење. Ипак, истичем да већина људи без проблема свари кравље млијеко – објашњава нутриционисткиња за Салуд.
Управо због ових карактеристика, козје млијеко би могло бити идеално за оне који имају осјетљив пробавни систем или пате од проблема са варењем. Међутим, стручњак упозорава да није паметно самостално мијењати исхрану ако имате дуготрајне стомачне тегобе.
– Ово повећање пробавних сметњи је због све нездравијег начина исхране и живота. Ако већ неко вријеме осјећате нелагодност у стомаку, немојте експериментисати са исхраном на основу успутних савјета, јер то може да одложи дијагнозу могућег здравственог проблема. Увијек се обратите љекару да бисте добили индивидуалну процјену вашег стања – истакла је Гарсија.
Такође је корисно за људе који се боре са недостатком гвожђа.
Њене тврдње поткрепљују научна истраживања, укључујући студије са Универзитета у Гранади, које су показале да козје млијеко може помоћи у регулисању високог холестерола и очувању здравља срца. Такође може бити од користи за особе са анемијом и оне на дуготрајној терапији суплементима гвожђа.
Козје млијеко садржи значајне количине гвожђа, калцијума, фосфора и магнезијума, што помаже у превенцији анемије и дегенеративних обољења костију као што је деминерализација. Када је у питању здравље срца, оно садржи до 40% мање холестерола у односу на кравље млеко и богато је омега-6 масним киселинама, које су познате по благотворном дјеловању на кардиоваскуларни систем.
Експерти са платформе Зое такође су се укључили у дебату и рангирали козје млијеко одмах испод млијека без лактозе на листи најздравијих опција. „Козје млијеко је можда лакше сварљиво од крављег. Осим тога, оно је нутритивно богатије и садржи висок ниво витамина А. Међутим, његов специфичан укус можда неће одговарати свима, кажу стручњаци.