И да не водите претјерано рачуна о исхрани и о томе шта ћете унијети у организам, месо је ипак нешто што би требало да буде увијек на нашим трпезама. Ипак, количина поједеног меса је нешто о чему треба водити рачуна, а многи нутриционисти истичу које је најздравије али и оно најмање здраво месо које треба да уносимо у организам.
Када је ријеч о здравим варијантама, то је свакако говедина која је пуна протеина и одличан је извор бројних витамина и минерала. Такође, добар је извор витамина Б12 и гвожђа које помаже у стварању црвених крвних зрнаца. Исто тако садржи и цинк и селен који помажу у јачању имунитета.
На другом мјесту је живина, као што су пилетина и ћуретина. Обје ове врсте се сматрају здравим опцијама у поређењу са црвеним месом. Обично бијело месо попут крила и груди има мање калорија и масти, док тамнији дијелови попут батка и карабатка имају више тога, пише “Медицине нет”.
Ту је и свињетина која је врста црвеног меса и често се може наћи на трпези за доручак попут сланине или кобасице. Међутим, најбоље је да одаберете свињски филе али ни котлети и само печење нису толико нездрави колико се заправо мисли. Свињетина је добар избор витамина Б12, фосфора, тиамина и ниацина и има мало масти, а пуно протеина.
Које су најмање здраве врсте меса?
У питању су сви облици деликатесног меса који су састављени да би се направило неколико комада меса. Прерађено месо је такође на листи мање здравих врста меса, а постоји преко 200 врста нарезака и прерађеног меса. То укључује виршле и кобасице. Прерађено месо се често прави од мање здравих органа као што су стомак, усне и срце животиње. Ови дијелови су исијечени, зачињени и обликовани у жељени изглед, а ознаке на предњој страни могу да доведу у заблуду.