Будите опрезни

Ова ''здрава'' посластица убрзава старење: Престаните да је једете

  • Извор: Крстарица
  • 12.08.2025. 07:37

Можда мислите да су сушено воће и џемови савршен здрави залогај јер се налазе на полици са здравом храном на полицама супермаркета, али Трејси Камполи, сертификована холистичка савјетница за здравље упозорава да управо ове намирнице могу убрзати процес старења.

Иако изгледају као природни извор енергије и влакана, њихова концентрисана количина шећера покреће хемијске реакције у тијелу које штете кожи и органима.

Гликација – невидљиви крадљивац младости

Када једете велике количине шећера из сушеног воћа или воћних намаза, молекули шећера се везују за протеине у тијелу, стварајући такозване напредне продукте гликације (АГЕс). Ова једињења оштећују колаген и еластин у кожи, чинећи је мање чврстом и еластичном, што убрзава стварање бора и губитак младалачког сјаја.

Ево начина да сачувате гардеробу од напасти

Ево начина да сачувате гардеробу од напасти

Обртница влакана и шећера

Процес сушења воћа уклања највећи дио воде, али не и шећер, па једна шака сушеног грожђа садржи готово исту количину фруктозе као двије свјеже банане. Без влакана која би успорила апсорпцију, шећер нагло улази у крвоток и изазива брзе скокове глукозе, што дугорочно води до инсулинске резистенције и убрзаног старења ћелија.

Замјена здравих навика погрешним избором

Куповни воћни намази и џемови често крију додатне шећере, сирупе или појачиваче укуса. Чак и “безшећерни” производи могу садржати вјештачке заслађиваче који ремете цријевну микрофлору и подстичу упалне процесе. Упамтите: природно је боље, али умјерено!

Поново се тресе Русија

Поново се тресе Русија

Како уживати без штете?

Бирајте свјеже сезонско воће умјесто сушеног, једите га уз шаку ораха или јогурт како бисте ублажили нагли скок шећера. Ако волите намазе, направите домаћи џем са минимално два дијела воћа и једним дијелом природног заслађивача попут меда или јаворовог сирупа. Тиме ћете добити слатко задовољство без претјераног оптерећења за ваше ћелије.

Престаните да експериментишете са свакодневним оброцима и посветите пажњу саставу хране. Ваше тијело и кожа ће вам бити захвални!

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: