Nije dobar izbor

Ovo meso se nikada ne bi trebalo naći na vašoj trpezi

  • Izvor: Ona
  • 18.02.2025. 17:48

I da ne vodite pretjerano računa o ishrani i o tome šta ćete unijeti u organizam, meso je ipak nešto što bi trebalo da bude uvijek na našim trpezama. Ipak, količina pojedenog mesa je nešto o čemu treba voditi računa, a mnogi nutricionisti ističu koje je najzdravije ali i ono najmanje zdravo meso koje treba da unosimo u organizam.

Kada je riječ o zdravim varijantama, to je svakako govedina koja je puna proteina i odličan je izvor brojnih vitamina i minerala. Takođe, dobar je izvor vitamina B12 i gvožđa koje pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Isto tako sadrži i cink i selen koji pomažu u jačanju imuniteta.

Na drugom mjestu je živina, kao što su piletina i ćuretina. Obje ove vrste se smatraju zdravim opcijama u poređenju sa crvenim mesom. Obično bijelo meso poput krila i grudi ima manje kalorija i masti, dok tamniji dijelovi poput batka i karabatka imaju više toga, piše “Medicine net”.

Tu je i svinjetina koja je vrsta crvenog mesa i često se može naći na trpezi za doručak poput slanine ili kobasice. Međutim, najbolje je da odaberete svinjski file ali ni kotleti i samo pečenje nisu toliko nezdravi koliko se zapravo misli. Svinjetina je dobar izbor vitamina B12, fosfora, tiamina i niacina i ima malo masti, a puno proteina.

Prepoznajte rane znakove manipulacije u vezi

Prepoznajte rane znakove manipulacije u vezi

Koje su najmanje zdrave vrste mesa?

U pitanju su svi oblici delikatesnog mesa koji su sastavljeni da bi se napravilo nekoliko komada mesa. Prerađeno meso je takođe na listi manje zdravih vrsta mesa, a postoji preko 200 vrsta narezaka i prerađenog mesa. To uključuje viršle i kobasice. Prerađeno meso se često pravi od manje zdravih organa kao što su stomak, usne i srce životinje. Ovi dijelovi su isiječeni, začinjeni i oblikovani u željeni izgled, a oznake na prednjoj strani mogu da dovedu u zabludu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: