Сви воле сир, али многи су га искључили из своје исхране због високог нивоа засићених масти и натријума.
„Неке намирнице, попут оних са високим садржајем засићених масти и натријума, могу повећати ризик од кардиоваскуларних болести“, објашњава кардиолог Ченг-Хан Чен.
„Насупрот томе, исхрана заснована на биљци богата влакнима и мало засићених масти може бити корисна за здравље срца“, додаје он.
Међутим, постоје добре вијести за љубитеље сира.
„Важно је изабрати сир који нема превише засићених масти и натријума и треба га јести умјерено“, тврди он.
Др Чен вјерује да је моцарела најбољи избор за здравље срца.
„Добар је извор протеина и калцијума, а садржи чак и пробиотике који могу бити од користи за здравље цријева и имунитет. Свјежа моцарела такође има мање засићених масти и натријума од других сирева“, рекао је он за Параде.
100 грама моцареле садржи 247 калорија, 19 грама масти, један грам угљених хидрата и 18 грама протеина. Пошто моцарела има мање натријума и засићених масти, то је боља опција од других сирева. Такође, овај сир је богат протеинима и користи здрављу костију због садржаја калцијума. Међутим, садржај натријума може варирати међу моцарелама, па обавезно проверите етикету о исхрани прије него што је додате у корпу за куповину.
„Добро је избјегавати све сиреве са превише натријума јер то може да повећа крвни притисак. Важно је избјегавати или бар смањити потрошњу топљених сирева“, закључио је љекар.
Осим у сиру, протеини се могу наћи у немасном месу, а калцијум се налази у намирницама као што су јогурт, пасуљ и лиснато поврће.