Ово је најздравија храна коју можете појести из конзерве

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 16.05.2025. 22:44

Конзервирање храну одржава свјежом и јестивом, нарочито ону која је склона развоју разних патогена, а у процесу конзервисања намирнице пролазе и процес стерилизације.

“Резултат је, нажалост, значајан губитак нутријената, али једном кад се конзервира воће или поврће, тако може стајати годинама, сигурно од опасних микроорганизама”, објашњава нутриционисткиња др. Џес Кординг и открива која је, према мишљењу струке, најздравија конзервисана храна.

То су сигурно, каже, сарделе у конзерви или сардине, али и друга конзервисана риба која је приступачан извор протеина, али и одржива и не захтијева дугу припрему или кување. Додавање конзервисане рибе у исхрану има бројне здравствене предности.

Трагедија у Љубљани: Преминуо дјечак (4) из БиХ

Трагедија у Љубљани: Преминуо дјечак (4) из БиХ

“Конзервисане срделе обично имају мање живе од многих других врста рибе и сматрају се једним од најбољих избора морске хране, поготово ако вам свјежа није доступна”, рекла је Кординг.

С њима, додаје, уносимо велику количину протеина, витамина Д и противупалних омега-3 масних киселина, а маслиново уље даје мононезасићене масти здраве за срце, објашњава она.

Како јести сарделе?

Здравствене смјернице недељно препоручују двије до три порције рибе с ниским удјелом живе, а Кординг препоручује да је помијешате с тјестенином, сиром или крекерима за ужину.

Од јуна овај знак ће бити прави миљеник среће

Од јуна овај знак ће бити прави миљеник среће

“Лично највише волим да из изгњечим виљушком и једноставно убацим у салату”, рекла је Кординг за Минд Бодy Греен, а постоји и безброј других начина да се срдела из конзерве убаци у исхрану.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: