Заслужује посебно мјесто на тањиру

Ово често занемарено поврће је изузетно за здравље срца

  • Извор: Б92
  • 04.04.2025. 09:47

Иако можда нису на врху листе омиљених јела, кад је здравље срца у питању, прокељ заслужује посебно мјесто на тањиру.

Кардиолог Карл Лави и дијететичарка Елана Наткер слажу се да је прокељ често занемарен, а изузетно користан за здравље.

Зашто је прокељ добар за срце?

Богат влакнима

Једна шољица куваног прокеља садржи око 6 грама влакана, што помаже у одржавању здраве пробаве, али и смањује крвни притисак - захваљујући утицају на цревне бактерије које производе корисне масне киселине.

Извор витамина К

Према дијететичарки Елани Наткер, витамин К игра кључну улогу у очувању здравља артерија. Међутим, ако узимате лијекове за разређивање крви, обавезно се посавјетујте с љекаром прије повећања уноса, преноси б92.

Природни нитрати

За разлику од штетних нитрата из прерађене хране, природни нитрати из поврћа попут прокеља подстичу производњу азотног оксида – једињења које опушта крвне судове и побољшава циркулацију, пише EatingWell.

Пуне витамина Ц

Једна шољица куваног прокеља осигурава готово читав дневни унос овог антиоксиданса, који смањује оксидативни стрес и подстиче здравље крвних судова.

Калијум за равнотежу

Прокељ је и добар извор калијума који помаже у регулацији крвног притиска, посебно важног у исхрани богатој натријумом.

Како их уврстити у исхрану?

  • Пеците их у рерни с маслиновим уљем
  • Додајте их у салате
  • Испеците их на роштиљу или у фритези на врући ваздух за хрскаву верзију

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: