Иако можда нису на врху листе омиљених јела, кад је здравље срца у питању, прокељ заслужује посебно мјесто на тањиру.
Кардиолог Карл Лави и дијететичарка Елана Наткер слажу се да је прокељ често занемарен, а изузетно користан за здравље.
Зашто је прокељ добар за срце?
Богат влакнима
Једна шољица куваног прокеља садржи око 6 грама влакана, што помаже у одржавању здраве пробаве, али и смањује крвни притисак - захваљујући утицају на цревне бактерије које производе корисне масне киселине.
Извор витамина К
Према дијететичарки Елани Наткер, витамин К игра кључну улогу у очувању здравља артерија. Међутим, ако узимате лијекове за разређивање крви, обавезно се посавјетујте с љекаром прије повећања уноса, преноси б92.
Природни нитрати
За разлику од штетних нитрата из прерађене хране, природни нитрати из поврћа попут прокеља подстичу производњу азотног оксида – једињења које опушта крвне судове и побољшава циркулацију, пише EatingWell.
Пуне витамина Ц
Једна шољица куваног прокеља осигурава готово читав дневни унос овог антиоксиданса, који смањује оксидативни стрес и подстиче здравље крвних судова.
Калијум за равнотежу
Прокељ је и добар извор калијума који помаже у регулацији крвног притиска, посебно важног у исхрани богатој натријумом.
Како их уврстити у исхрану?
- Пеците их у рерни с маслиновим уљем
- Додајте их у салате
- Испеците их на роштиљу или у фритези на врући ваздух за хрскаву верзију