Могу да зачепе артерије

Ове три намирнице негативно утичу на здравље срца

  • Извор: Индекс
  • 04.11.2024. 08:33

Није изненађење да храна коју свакодневно једемо може да има кључну улогу у нашем здрављу, посебно када је ријеч о здрављу срца.

Наша исхрана игра средишњу улогу у очувању кардиоваскуларног здравља. Иако постоји много изврсних намирница које помажу здрављу срца, важно је запамтити да многе омиљене намирнице могу да узрокују проблеме попут упала, накупљања плака и високог холестерола, што негативно утиче на срце.

Неки од најчешћих узрочника можда се већ налазе у нашем шпајзу.

Стога је медицинска сестра и саветница за исхрану, Монел Бурус, упозорила на три намирнице које треба избјегавати јер негативно утичу на здравље срца.

1. Прерађено месо

Иако је прерађено месо, попут сланине и кобасица, укусно, Бурус упозорава да је "посебно богато засићеним мастима и натријумом".

"Неки од тих нутријената узрокују упалу у телу и стварање плака у артеријама. Редовна конзумација ових месних производа може знатно повећати ризик од срчаних болести", рекла је за СхеФиндс.

Као здравију опцију препоручује месо с биљним зачинима, попут ћуретине или пилетине, биљне протеине као што су махунарке и грашак, који "не садрже нездраве масноће, али су богати витаминима и минералима".

2. Бијели хљеб

Иако је бијели хљеб чест у многим кухињама, има своје негативне стране. Припрема се од рафинисаног брашна, које може да штети здрављу.

"Рафинисано брашно користи се за бијели хљеб и нема влакана ни толико храњивих материја као цјеловите житарице", објашњава Бурус, додајући да високи гликемијски индекс белог хлеба узрокује нагли пораст шећера у крви.

"То додатно оптерећује инсулин и претвара се у масноћу око артерија", појаснила је. Препоручује замјену бијелог хљеба цјеловитим житарицама које осигуравају више влакана и помажу да се "избјегну нагли скокови шећера у крви, као и побољшају функцију кардиоваскуларног система".

3. Грицкалице попут чипса и крекера

Прерађене грицкалице, попут чипса и крекера, укусне су, али нису добре за срце.

"Чипс и разни крекери садрже високе нивое масноћа и натријума, што може придонијети гојењу и повећати ниво холестерола. Умјесто тога, конзумирајте здраве грицкалице попут кокица, орашастих плодова или штапића од поврћа који садрже нутријенте који подржавају здравље срца без масти које зачепљују артерије", закључила је Бурус.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: